Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya regler om du vill plugga

Om två dagar är det sista ansökningsdag för dig som vill vässa till cv:t med hjälp av högskole - eller universitetsstudier. Förutsättningarna har i år förändrats kring vem som blir antagen eller inte.
Jenny Still Publicerad

I juni springer vitklädda före detta gymnasister ut från skolor runt om i landet, viftandes med betyg som kan fälla dig i loppet om en högskole- eller universitetsplats. Nya regler gäller från sommaren 2010 och innebär att maxpoängen som tidigare var 20,0 kan utökas till 22,5 med hjälp av meritpoäng. Ämnen som matte, engelska och språk hör till det som kan ge extra poäng.

Huruvida du får räkna till meritpoäng eller inte beror på när du gick ut gymnasiet. Den som hamnar på efterkälken är en som gick ut före 2003 som inte får några meritpoäng alls. Det är alltså de nyaste studenterna som har möjlighet att ta ledningen i kampen om platserna.   

Olika typer av studier

Utbudet för den som vill plugga på universitet och högskola är stort oavsett när du gick ut gymnasiet och även olika former av studier. En form av utbildning är distansstudier som under senaste år fått ökat intresse. Många lockas av att slippa flytta eller resa för att studera. Enligt studera.nu pluggar var fjärde student på Sveriges högskolor och universitet via distans. En annan form är att plugga på en kvällskurs eller med lägre studie takt.

Känner du inte för att plugga på högskola eller universitet finns många olika utbildningar på folkhögskolor, yrkeshögskolor och kvalificerad yrkesutbildning där antagningen inte ser ut på samma sätt som högskolor och universitet.

På många folkhögskolor förekommer inga tentor eller prov och flera skolor har helgkurser och distansutbildningar. Ansökningstiden är olika från skola till skola men det flesta utbildningar för hösten 2010 har ansökningsstopp i april eller maj.

Yrkeshögskolor och kvalificerade yrkeutbildning har precis som folkhögskolor olika ansökningstider och även där är april och maj viktiga månader för höstterminvalet. Urvalet för vem som får utbildningsplatser ser lite olika ut men både yrkeshögskola och kvalificerad yrkeshögskola kräver grundläggande behörighet.

Mer information om det nya reglerna hittar du på

Studera.nu där du också kan göra din anmälan.

Vill du ha mera information om var och vad du kan läsa på folkhögskola, yrkeshögskola eller kvalificerad yrkesutbildning finns det på dessa sidor:

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.