Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ny ägare kan säkra jobben på Snidex

Med en ny ägare hoppas de anställda på Snidex få en tryggare framtid.<br />- Då jag förvärvar rörelsen slipper vi de gamla försyndelserna, säger den nye ägaren och vd:n Dan Johansson.<br />
Publicerad 16 september 2004, kl 12:00
Fönstertillverkaren Snidex, med 80 anställda i Burträsk, har ingått i den så kallade SSC-gruppen, bestående av flera träförädlingsföretag.
Företaget har haft det tungt. För ett par år sedan drog man ner på antalet produkter och 51 av 130 anställda sades upp. Vid neddragningen fick ledningen hård facklig kritik då man införde en ny organisation med krav på formell kompetens.
Därmed kunde man kringgå turordningen och sparka tretton tjänstemän utan att ta hänsyn till anställningstiden. Trots att facket hävdade att den äldre arbetskraften hade den kompetens som krävdes i den nya organisationen anställdes yngre.
Sedan dess har man fortsatt ha ekonomiska problem.
- Även om vi inte direkt hotats av nedläggning så har det funnits en viss oro för vad som ska hända, säger Sifklubbens ordförande Tomas Lindberg.
- Våra problem har framför allt berott på prisbilden på fönster. Konkurrensen är hård.
Snidex nye ägare Dan Johansson har varit företagsledare i trettio år, senast som vd för SSAB i Oxelösund. Han har även varit styrelseordförande i ett av SSC-gruppens företag.
Varför tar han över Snidex?
- Jag är övertygad om att det kan bli lönsamt och trivsamt. Det ska vara kul att jobba här och med Snidex. Det är viktigt då det varit struligt och osäkert under lång tid.
Han anser att Snidex nu, i och med att man inte längre behöver tampas med sina gamla skulder, får mycket bättre förutsättningar att lyckas.
Har säljaren tagit på sig dessa skulder?
- Det vill jag inte kommentera, säger han.
Vad ska då Dan Johansson göra som inte gjorts tidigare?
- Det här företaget behöver en aktiv och synlig ägare som engagerar sig i rörelsen dag som natt och så har det inte varit förut, säger han.
- Först måste vi få en baslönsamhet. Sedan handlar det om att hitta nya marknader och satsa på marknadsföringen. Snidex har bara börjat peta på den engelska och ryska marknaden och jag tror att det finns en stor potential där.
Räcker den nuvarande personalens kompetens till för de nya satsningarna?
- Personalens kompetens var en anledning till att jag beslutade köpa Snidex.
Enligt Tomas Lindberg har personalen inget emot ägarbytet.
- Som det ser ut i dag så är det bara positivt, säger han.

ANITA TÄPP




Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.