Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

My Travel säger upp kollektivavtal

Charterflygbolaget My Travel har sagt upp avtalet med de kabinanställda i förtid med motiveringen att avtalet måste anpassas till EU:s nya regler. Det har skapat irritation bland kabinpersonalen på företaget.
Göran Jacobsson Publicerad

Arbetsgivarnas motiv för att säga upp avtalet handlar om att EU:s nya säkerhetsbestämmelser för flygtrafiken börjar gälla i sommar och de ersätter de svenska reglerna. Arbetsgivarna vill nu anpassa kollektivavtalet till detta.

- Vi förstår inte vitsen med att säga upp det treåriga avtalet. Anpassningen av reglerna kunde ha gjorts på annat sätt. Nu är dock dörren öppen för att ta upp andra delar i avtalet, säger Michael Collins hos Unionen.

Jonas Bernunger hos Flygarbetsgivarna säger att arbetsgivarna inte tänker ta upp några andra frågor än just säkerhetsbestämmelserna. Han kan tänka sig att det möjligen blir motsättningar om arbetstidsberäkningen för kabinpersonalen. Ett poängsystem ska ersättas med ren tidsberäkning.

Fackets Michael Collins tror också att det kan bli gnissel om arbetstiden. Dessutom berättar han att de kabinanställda har en lista med andra krav som kommer att föras fram i förhandlingarna.

På My Travel arbetar bortåt 300 kabinanställda. Avtalet går ut sista mars och förhandlingarna sätter igång en bit in i april.

Unionen förhandlar om ytterligare två kabinavtal. Det ena är med Nova Airlines, där de kabinanställda är drygt 200. Avtalet gick ut vid årsskiftet. Förhandlingarna går trögt. Motsättningarna handlar bland annat om lönesättning. Nova Airlines kabinanställda har tarifflön och fasta tillägg. Arbetsgivarna vill införa individuell lönesättning. Det motsätter sig Unionens medlemmar på flygbolaget.

Facket försöker också sluta kollektivavtal med uthyrningsflygbolaget Fly Excellent. Företaget är nybildat och växer. Flygbolaget sysslar med uthyrning av flygplan och besättning. Det finns inget kollektivavtal på företaget. Unionen och Fly Excellent ska träffas i mitten på april för att diskutera saken.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.