Trots att kvinnan under ett utvecklingssamtal blivit lovad att gå på kurs, fick hon nobben av sin arbetsgivare när hon lämnade in en ansökan. Den aktuella kursen skulle äga rum en vecka före beräknad förlossning, och arbetsgivaren menade att kvinnan skulle få svårt att förankra sina nyförvärvade kunskaper eftersom hon skulle vara föräldraledig.
Arbetsgivaren gjorde sig därmed skyldig till brott mot föräldraledighetslagen, slog Arbetsdomstolen fast.
Sedan förbudet att missgynna föräldralediga trädde i kraft i april 2006 har dåvarande Jämo och nuvarande DO prövat tre fall i AD och det här var första gången DO vann.
- Det betyder att föräldralediga får en starkare position på arbetsmarknaden, säger Marie Nordström, som drivit målet.
- Jag tror att det är vanligt att den som ska gå på föräldraledighet inte får utbildning, men nu har vi visat att de ska ha samma rätt till kompetensutveckling som alla andra.
DO hade yrkat på 40 000 i skadestånd till kvinnan, men AD sänkte till 25 000 eftersom arbetsgivaren trots allt såg positivt på att kvinnan skulle få söka en annan kurs när hon kom tillbaka från föräldraledigheten.
- Det var ju inte givet att just den här kursen skulle ges igen. Sedan hon kom tillbaka från föräldraledigheten har hon har fått gå en dag av en tredagarskurs, en praktisk dag fick hon avslag på från arbetsgivaren, säger Marie Nordström.