Åtta timmars sömn är utmärkt i teorin, men i praktiken är det en utopi för många med heltidsjobb att få sova så länge under arbetsveckan. I stället satsar många på att sova ikapp de förlorade timmarna under helgen. Men sömnfipplandet fungerar inte, hävdar amerikanska forskare som studerat frivilliga under två veckor i ett sovlaboratorium.
De amerikanska försökspersonerna fick sova åtta timmar de fyra första nätterna och därefter sex timmar under sex nätter följt av tre återhämtningsnätter med tio timmars sömn. Efter tiotimmarsnätterna kände sig de mänskliga försökskaninerna visserligen mer utsövda, men deras prestationsförmåga som försämrats under de sömnfattiga dagarna, förbättrades inte - försökspersonerna var fortfarande slöa och klumpiga efter två dagars megasömn, skriver tidningen Daily Mail.
Göran Kecklund, sömnforskare vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet är tveksam till resultatet.
- Det här är en het fråga inom praktisk sömnforskning.
Stressforskningsinstitutet gjorde en liknande undersökning för några år sedan, där försökspersonerna fick sova fyra timmar i fem nätter och sedan åtta timmar tre nätter. Efter två nätter av återhämningssömn var prestationsförmågan densamma som före försöket.
- Det som händer är att man sover djupare efter sömnfattiga nätter. Vår teori är att det inte är sömnens längd som är den enda viktiga faktorn, utan att det också spelar roll hur djupt man sover och min bild är att man kommer igen snabbt.
- Man kan inte ha extrasömn i bagaget, däremot går det bra att ta igen sömn man förlorat under arbetsveckan genom att sova åtta, kanske nio timmar på helgen. Men det får naturligtvis inte handla om orimliga mängder, säger Göran Kecklund.
Sex timmar per natt är inte orimligt eller jätteallvarligt, enligt Göran Kecklund, men så fort man går ner under fem sömntimmar får de flesta av oss problem att hålla oss vakna, vi blir långsammare och får problem med minnet.
- Unga under 25 behöver mer sömn än sex timmar, vilket är paradoxalt eftersom det är just de som tror att de klarar sig utan sömn.
En annan grupp som tycks klara sig utan sömn är höga chefer och företagsledare. Allt som oftast kan man läsa om hur få timmar ledarna sover.
- Det finns naturligtvis en liten grupp i samhället som faktiskt inte behöver så mycket sömn, men min spekulation är att det snarare är så att ledarna gärna vill framställa sig som personer med litet sömnbehov - det anses lite sexigt och kraftfullt att inte behöva sova. Jag tror nog de sover mer än de uppger, för ska man hålla sig på topp behöver man sköta sin sömn, säger Göran Kecklund.