Utgångsläget är gott, visar Unionens nya konjunkturrapport.
- Som det ser ut nu kommer nivån att vara högre och ge större utdelning till våra medlemmar, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.
Rapporten pekar på en fortsatt stärkt svensk ekonomi, delvis som en fortsatt rekyl på finanskrisen och ett väldigt svagt 2009. Även sysselsättningen är på väg att förbättras, men knappast tillräckligt. I dag ligger arbetslösheten runt 7,5 procent. Unionens prognos pekar på en sänkning med en dryg procentenhet till 2012.
Att hålla nere lönerna, som vissa arbetsgivarföreträdare förespråkar, är inte Unionens recept för att sänka arbetslösheten ytterligare.
- Vi kan inte låta lönerna dra iväg hur som helst. Vi ska ha löneökningar som ekonomin kan bära långsiktigt. Men det är inte bara lönerna som avgör arbetslösheten. Vår väg är inte pressade löner, utan utbildning och utveckling, säger Unionens chefsekonom Daniel Lind.
Lön och utveckling verkar också vara viktiga frågor för medlemmarna inför avtalsrörelsen. I avtalskonferenser och enkäter pekar de på ett antal resultat som man vill se i avtalsrörelsen. Högst upp på listan står reallöneökningar. Därefter följer i tur och ordning ökad trygghet och ett utvecklande arbetsliv.
- Vi har ett gigantiskt problem. Det måste få finnas möjlighet till livslångt lärande för att man ska kunna skapa större tyngd i sin kompetens, säger Cecilia Fahlberg.
Som nummer fyra och fem på listan kommer att skapa balans i tid mellan arbetsliv och privatliv, och att diskriminerande löneskillnader ska bort.
- Arbetsmiljöfrågor handlar inte bara om höjden på skrivbordet, utan också om höjden på högarna ovanpå. Arbetslivet väcker nya utmaningar. Det gäller att sätta ramarna i det gränslösa samhället.