Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mer arbetsliv i skolan

Arbetsmarknadsinformation borde finnas med i läroplanen i årskurs nio och på gymnasiet. Det är ett förslag från Östgötaavdelningen till årets kongress. Avdelningen anser att förbundet ska ställa detta krav mot regering och riksdag.<br />
Publicerad
Bland de andra 30 motionerna finns bland annat krav på att försäkringskassans regelverk ska ändras så att den inte ska kunna tvinga sjuka att säga upp sig från sin arbetsgivare genom att hota med indragen sjukpenning. Några yngre medlemmar vill att HTF inför ett mentorprogram för yngre fackligt aktiva.


Pengar till avtalsdelegationer


Förtroendevalda som sitter i HTF:s olika förhandlingsdelegationer kommer att få ett arvode på 600 kronor per dag från och med kommande avtalsrörelse. Tidigare har förbundet inte ersatt dem med mer än förlorad arbetsförtjänst. Det har grundat sig på att fackligt arbete till stor del är ideellt arbete. Nu är bedömningen att de medlemmar som väljs att sitta med i förhandlingsdelegationer måste lägga ner ett betydande arbete. Delegaterna ska känna att de får en belöning för det arbete som läggs ner.



En hundring för pensionärer


Avgiften för pensionärsmedlemmar ska höjas till 100 kronor om året. Det föreslår förbundsstyrelsen till kongressen i höst. Anledningen är att avgiften legat still i 15 år, medan kostnaderna ökat. Pensionärsmedlemmar får tidningen Lön&jobb, kan teckna medlemsförsäkringar och få medlemslån efter kreditprövning. Avgiften höjs med 28 kronor.



Chefer tar pappaledigt


Både HTF:s förhandlingschef Thomas Oskarsson och chefsjurist Mattias Landgren har gått på pappaledighet. Förhandlingschefen ersätts av Tommy Maases, till vardags chef för avdelningskontor Sydöst. Den juridiska sektionen får förstärkning av Kurt Junesjö och Bo Ericson, som båda har arbetat på LO-TCO:s rättskydd, men nu är pensionärer. De två kommer arbeta något dag i veckan och förstärka avdelningen, inte minst för att även juristen Malin Wulcan ska vara föräldraledig.



Kongressens arbetsformer


Kongressens arbetsformer blir även i höst i form av grupparbeten kring motioner och styrelsens förslag. Ledamöterna delas in i olika grupper som diskuterar alla frågor och redovisar via ett internt datasystem. Nytt för i år är att frågorna även ska kunna diskuteras i plenum, men då ska inga nya förslag kunna läggas.
-Leder dessa diskussioner fram till en ny lösning får frågan hänskjutas till ett utskott, som bereder ett nytt förslag, säger Holger Eriksson, ordförande för HTF.



Färre medlemmar


Medlemsutvecklingen i HTF har under de senaste året gått uppåt och närmat sig toppnoteringen på över 158 000 medlemmar. Men i mars tappade förbundet åter något och sjönk tillbaka med knappt 200 medlemmar. Mars och april brukar vara svaga ur rekryteringssynpunkt lyder analysen inom HTF. Förbundet satsar för att öka antalet medlemmar och vänder sig just nu särskilt till handeln och bemanningsbranschen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.