Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Medvetet blåögt

Minns ni den gamla historien om kvinnan som skriver till läkarens frågespalt och undrar om en blåögd far kan få en brunögd son? Och läkaren svarar; ja under förutsättning att han är tillräckligt blåögd.<br />
Publicerad
Jag har några gånger i livet fått anledning att fundera på om jag är tillräckligt blåögd (hi, hi inte på det sättet ni tror, jag är filosofisk om jag får be).
En av de första reflektionerna var när Sofie, vår äldsta dotter, var tre. Hon var ute och lekte med den jämnåriga Anders. Två äldre pojkar kommer förbi och frågar Anders om han ska följa med och leka. Anders svarar:
-Nej jag leker med Sofie.
Pojkarna är på väg att gå när Sofie ropar, förstås helt oombedd:
-Jag vill inte heller leka med er.
-Skönt, svarar pojkarna.
Sofie rusar strålande glad in till sin mamma och berättar.
-Det var två jätteknäppa killar, förklarar hon skrattande, jag sa att jag inte ville leka med dem och de sa "skönt", de måste ha hört fel eller vara helt dumma.
I Sofies värld fanns inte föreställningen att någon som var vid sina sinnens fulla bruk skulle avstå hennes sällskap. Mer än så; hon såg det roliga i tanken. Hur skulle det kunna vara möjligt att inte alla älskar mig?
Den som är bevandrad i utvecklingspsykologi tycker inte att det är anmärkningsvärt, det finns ett namn för perioden, men icke desto mindre är det tråkigt att vi inte stannar i den perioden. Tänk om alla kunde skratta bort avvisningar, kränkningar och förolämpningar antingen som hörfel eller skrattretande knäppigheter?
Efter att denna tanke föddes har det hänt att jag önskat att jag (och andra) skulle kunna komma tillbaka till "alla älskar mig perioden" för det skulle undanröja en hel mängd obehag och missförstånd. I konfliktteori pratar man om olika typer av konflikter där en är pseudokonflikter. Med det menar man helt enkelt missförstånd, outredda småsaker och feltolkade uttalanden. Om alla tänkte som den treåriga Sofie skulle dessa försvinna.
Vi har alla ett behov av att bli uppskattade; sedda, hörda och bekräftade och om vi tolkar (eller till och med inbillar oss att det är det vi blir) så skulle folkhälsan öka.
I andra änden av uppskattad skalan finns de som gör tvärtom. Också när de får otvetydig uppskattning tolkar de det som något annat. Dålig självkänsla och självtillit är ett mångfacetterat problem som det bär för långt att reflektera över här men den mer allmänmänskliga sidan av det är den lutheranska ryggsäck vi lite till mans bär.
Det är pompöst och otillåtet att tänka gott om sig själv men den uppfattningen ställer till problem. Stresshantering och hälsosatsningar kan faktiskt sammanfattas i en mening; Tänk på dig själv.
Eftersom många har svårt för det brukar jag använda två hjälpargument. Det första är rättviseargumentet. Du ska ta hand om dig själv i en omfattning som är rättvist i förhållande till hur mycket du tar hand om andra.
Det andra är nyttoargumentet: Om den egoism du frambringar för att ta hand om (och gilla dig själv) leder till att du blir dryg och olidlig ska du avstå, men om det leder till att du orkar mer, bryr dig mer och blir vänligare så gör mer av det.
Så med de förtecknen; jag gillar mig själv för att det är rättvist och för att det leder till att jag blir en hygglig, inkännande och trevlig person, borde vi alla pröva mer av den glada treåringens attityd.
Vet du, det här är en av de bästa krönikor du läst, du kanske inte förstår det eller vet om det men så är det i alla fall. Vad annat skulle kunna vara tänkbart än att allt jag skriver är fantastiskt?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.