Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Medlemsförsäkring billigast för barnen

Väljer du att försäkra ditt hem och din bil framför att försäkra ditt barn? Då är du i gott sällskap. Så gör många av oss. Men när olyckan är framme finns det ingen ångervecka. <br />Lön&jobb hjälper dig att hitta rätt i den snåriga djungeln av villkor, termer och priser som erbjuds.<br />
Publicerad
Ett oförsäkrat barn har dåligt skydd. Om barnet blir funktionshindrat och aldrig kommer ut i arbetslivet måste de flesta leva med kärv ekonomi resten av livet.
- Steg ett är att föräldrarna verkligen tecknar en barnförsäkring åt sina barn eftersom samhällets skydd är bristfälligt, säger Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå.
En barnförsäkring kan antingen tecknas privat och kallas då för individuell barnförsäkring eller som en gruppförsäkring genom facket. HTF:s gruppförsäkring heter Medlemsbarn.
På det stora hela är bolagens barnförsäkringar relativt lika varandra. De gäller om barnet blir funktionshindrat genom sjukdom eller olycksfall och ersätter både medicinsk och ekonomisk invaliditet.
Att välja barnförsäkring kan kännas minst sagt komplicerat. Men det är framför allt två delar som är viktiga:
- Det absolut viktigaste i en barnförsäkring är ersättningen vid medicinsk och ekonomisk invaliditet. Därefter kommer vårdkostnadsersättningen, säger Gunnar Olsson på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Lön & Jobb har granskat premierna och barnförsäkringarnas ersättningar vid medicinsk och ekonomisk invaliditet samt vårdkostnadsersättning. Alla försäkringarna i granskningen utom HTF:s gruppförsäkring Medlemsbarn, är individuella försäkringar.
Generellt är individuella försäkringar dyrare än gruppförsäkringar men ger ofta högre ersättningar vid skador.
Vår granskning visar också att Medlemsbarn, som kostar 564 kr per barn och år, är klart billigast, halva priset jämför med Trygg-Hansas försäkring.
Men trots det låga priset ligger ersättningen vid invaliditet på en tillfredsställande nivå.
Det går inte att exakt säga hur mycket som bör falla ut vid total invaliditet men runt en miljon kronor kronor tycker jag är rimligt.
Men den familj som har råd bör överväga att teckna försäkringar som ger högre belopp, säger Gunnar Olsson på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Vid total medicinsk invaliditet ger Medlemsbarn nästan 800 000 kronor vilket tillsammans med SalusAnsvar är det lägsta beloppet. Trygg-Hansa är med 2,7 miljoner kronor mest generös.
Men det finns en viktig skillnad mellan HTF:s försäkring och de individuella. Alla individuella försäkringar ger antingen ersättning för medicinsk eller ekonomisk invaliditet, som engångsbelopp.
Blir ett barn drabbat av bägge faller det högsta beloppet ut. Men Medlemsbarn ger alltid ersättning för både medicinsk och ekonomisk invaliditet om barnet fått sådana skador.
Mest skiljer sig försäkringarna åt när det gäller ersättningen till föräldrar som inte kan jobba eftersom de måste vara hemma för att vårda sitt funktionshindrade barn, så kallad vårdkostnadsersättning. Medlemsbarn har här sämst villkor, och villkor som är annorlunda än övriga bolag.
Maximal ersättning är 39 300 kronor per år, ett belopp som dessutom endast betalas ut så länge graden av skadan inte fastställts, som längst under tre år.
De andra försäkringsbolagen, förutom Folksams individuella försäkring, är betydligt generösare. De flesta ligger runt 70000 kronor per år men kräver att Försäkringskassan först beviljat vårdbidrag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.