Meddelarfriheten bör omfatta alla privatanställda
Meddelarskydd för privatanställda i företag med anknytning till offentlig verksamhet föreslås av en utredare inom justitiedepartementet. Men det finns stora hål i denna nya rätt att tala med journalister, säger Eva-Helena Kling, chefsjurist på SIF.
En tjänsteman på till exempel Ericsson ges i förslaget inga utökade möjligheter att berätta för journalister om missförhållanden på arbetsplatsen. Förslaget berör anställda inom verksamheter av typen privata daghem, skolor eller vårdhem, företag med anknytning till offentlig verksamhet.
Trots att SIF-medlemmarna inte omfattas av det nya meddelarskyddet tycker ändå Eva-Helena Kling att förslaget är välkommet.
- Jag ser det som ett första steg mot att också våra medlemmar så småningom får ett skydd mot att arbetsgivare kan efterforska källor, säger hon.
- Men det finns stora problem med förslaget. Ett är att det undantar sådant som faller under lagen om företagshemligheter. De anställda kan känna sig osäkra på om de är skyddade eller ej.
- Ett annat problem är att skyddet inte skrivs in i grundlagen. Att gå ut till massmedierna med uppgifter är grundlagsskyddat för offentligt anställda. Så borde det vara för alla, säger Eva-Helena Kling.
GUNNAR HÄGG © siftidningen 2001