Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mångfaldsplaner avfärdades på seminarium om integration

- En femtedel av alla våra anställda är utlandsfödda. Och det har ingenting med mångfaldsplanen att göra. Den gör vi bara därför att vi måste.
Publicerad
Det sa Eva Dannert, personaldirektör i Stockholms läns landsting, på Studieförbundet Näringsliv och samhälles seminarium om integration i arbetslivet på torsdagen, och fortsatte:
- När en verksamhet behöver folk blir risken för diskriminering minimal. Fast med ett undantag: äldre diskrimineras i de flesta sammanhang.
Det tyckte också Akbar Seddigh, som trots hög ålder är styrelseordförande i nio företag. Maken till den åldersdiskriminering som finns i Sverige har han inte upplevt i något annat land. Mångfaldsplaner ser han inget behov av:
- När vi anställer söker vi kapacitet, någon som kan leverera. Och som känner till code of conduct (uppförandekoder). Huruvida man har utländsk bakgrund eller inte spelar ingen roll alls för oss.
Docenten i rättsvetenskap, Susanne Fransson, försökte reda ut begreppet diskriminering.
- Inom juridiken finns det bara två typer: direkt och indirekt. Båda talar om vad som är tillåtet och otillåtet.
- Direkt diskriminering handlar om individens rättigheter, oftast jämfört med en annan individ. Indirekt diskriminering handlar om strukturella orättvisor och kränkningar där individen drabbas genom att tillhöra den missgynnade gruppen.

LISBETH NIEMINEN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.