Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Många stressade av julen

Var tredje vuxen ser inte fram emot julen, och nästan varannan av dem som passerat sextiofem vill slippa firandet. Vad knattarna som tror på tomten tycker, framkommer inte av den undersökning som Sifo utfört på uppdrag av Svenska Kyrkan.
Eva Karlsson Publicerad

Julen handlar om att vara med familjen men det köps för mycket julklappar tycker många och en fjärdedel av de tillfrågade i enkäten känner sig stressade över alla inköp. Gotlänningarna är minst pressade (10 procent) och västmanlänningarna mest (36 procent).

Fem procent oroar sig över all mat som ska lagas. En av tio tror inte att julen blir så trevlig som han eller hon hoppas och lika många är rädda att de spenderar mer pengar än de borde. Men drygt fyra av tio känner ingen julstress alls.

Åtta av tio vill ha lugn och ro och nästan sex av tio ser fram emot den goda maten när det blir dags. Men julen bör också handla om omtanke om människor utanför familjen som har det svårt tycker nästan hälften av dem som svarade. Västernorrland ömmar mest för de svaga (57 procent), Gotland minst (33 procent).

2 969 personer deltog i undersökningen. Barn och tomtenissar fick inte svara.

Fakta

Snittsvensken kommer nu i december att köpa varor i handeln för cirka 6 600 kronor, vilket är närmare 1 400 kronor mer än snittet för övriga månader under året.
Förra året spenderade svenskarna cirka 60 miljarder i julhandeln - vilket är dubbelt så mycket som Sveriges totala biståndsbudget per år.

Källa: Handelns Utredningsinstitut och Svenska Kyrkan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.