Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Många rödgröna förslag i Unionens valplattform

Unionens styrelse har fastställt en valplattform med åsikter inom fem politikområden.
Flera av förslagen ligger i linje med de rödgröna partiernas idéer.
Rickard Jakbo Publicerad

Valplattformen "Unionens politik för trygghet och jobb" innehåller ett 20-tal förslag. Bland de konkret formulerade skrivningarna dominerar tankar som man kan hitta i de rödgrönas valmaterial, men här finns även ett par som finns på den borgerliga sidan.

- Det kan nog stämma att de rödgröna i större utsträckning har våra förslag. Men det har vi inte tagit hänsyn till, säger Peter Hellberg, Unionens 1:e vice ordförande.

Han ser inte något problem i att Unionen verkar luta mer åt de rödgröna.

- Det är ju tvärtom jättebra att partier tycker som oss eftersom vi försöker påverka alla partier att tycka som vi.

Valplattformen är en sammanställning av frågor som Unionen har tagit ställning till, en utgångspunkt som förbundets företrädare kan använda i sina kontakter med politiker. Att Unionen är partipolitiskt obundet betyder inte att man saknar politiska åsikter, framhåller Peter Hellberg.

- Vi vill kraftigt dementera att vi inte har politiska åsikter. Det har vi, men vi lobbar mot alla politiska partier.

Några av förslagen som går att hitta på den rödgröna sidan är:

  • 80 procent ska få 80 procent av sin inkomst vid arbetslöshet
  • alla ska betala samma a-kasseavgift
  • öronmärk forskningsmedel till organisations- och arbetslivsfrågor
  • fler arbetsmiljöinspektörer och arbetsmiljöombud

Borgerliga förslag är svårare att hitta. Men Centern vill, likt Unionen, använda skattemedel för att få fram klimatsmarta uppfinningar på marknaden och andra innovationer. Regeringen startar också inom kort ett handels- och tjänsteforskningsinstitut som Unionen förespråkar. Man har dessutom tillsatt en socialförsäkringsutredning.

Rekommenderar ni medlemmarna att rösta på vissa partier?

- Definitivt inte. Vi är oberoende och vi tror att medlemmarna är fullt kapabla till att bedöma själva hur de ska rösta, säger Peter Hellberg.

Men om ni vill påverka politiken, kan ni väl föreslå partier som ligger er närmast?

- I våra viktigaste frågor påverkar vi ändå genom vårt arbete och genom att medlemmarna pressar politikerna åt att gå åt ett visst håll. Vad vi kan tänka oss är att säga till partierna att "detta tycker vi, vad tycker ni?" och sedan redovisa detta, kanske på regional nivå.

Kan ni inte skrämma bort potentiella medlemmar genom att ha fler rödgröna än borgerliga åsikter?

- Man måste se på varför vi tycker som vi tycker. Vi har en demokratisk process som avgör vad Unionen tycker. Vi utgår ifrån vad vi har kommit fram till genom åren. Det är inte så att vi hittar på frågor inför valet här på förbundskontoret.

- Bakåt i tiden har vi också haft förslag inom näringslivsområdet som ligger närmare de borgerliga partierna.

Unionens regionkontor bestämmer om vilka förtroendevalda som kommer att få den fyrasidiga foldern i brevlådan.

Fakta

Några av förslagen i valplattformen Unionens politik för trygghet och jobb:

  • låt företagen fondera medel till kompetensutveckling
  • använd offentlig upphandling av innovationer för att skapa nya jobb
  • ge arbetslösa rätt att i början begränsa jobbsökandet
  • ge arbetslösa rätt att läsa in gymnasiet med aktivitetsstöd

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.