När migränen sätter in är det ofta svårt att arbeta som man brukar.
55 procent av de tusen migrändrabbade personer i undersökningen uppger att de återkommande sjukskriver sig på grund av sjukdomen. Men bara 8 procent gör det vid varje migränanfall.
Att siffran inte är högre kan bero på situationen i arbetslivet, tror Svenska migränförbundets ordförande Leif Stålhammar:
- Man vågar knappt stanna hemma. Det är så pressat på arbetsplatserna i dag. Man är rädd om sitt arbete.
Är man på arbetet och får en attack påverkas jobbet. Många får svårt att koncentrera sig och jobbar mindre effektivt. 20 procent uppger att de gör fler misstag. 14 procent att kollegorna får ta hand om arbetsuppgifterna.
Trots det är det långtifrån alla som berättar på jobbet om migränen. I 43 procent av fallen känner inte arbetsgivaren till att man har migrän. Arbetskamraterna är i allmänhet bättre informerade. För dem har 73 procent berättat om sjukdomen.
Kanske skulle det löna sig att vara öppen om sjukdomen. Av dem som berättat upplever drygt 80 procent att arbetsgivaren har förståelse för problemet.
I samband med att undersökningen presenterades lämnade också Svenska migränförbundet över en appell till Riksdagens socialutskott. Man vill att utskottet ska verka för att arbetsgivarna skapar dialog med anställda som har migrän för att förbättra deras arbetssituation och att det ska finnas en utbildad huvudvärkssjuksköterska inom varje primärvårdsområde med tillgång till ett rehabiliteringsteam.
Fakta
Detta kan en arbetsgivare göra för att förebygga migrän hos de anställda:
- Tillgång till vilrum
- Bra belysning
- Att erbjuda en ergonomiskt utformad arbetsplats
- Flexibla arbetstider
- Tillgång till en lugn och avskild miljö
- Solskydd som hindrar reflexer
- Tillgång till migränmedicin på jobbet.