Enligt en ny undersökning där drygt 8 000 personer svarat på frågor om karriär och arbete, kan runt var fjärde man tänka sig att bli försörjd av någon annan istället för att själv jobba. Det är framför allt 60- och 70-talisterna som kan tänka sig livet som lyxmake - 28 procent av dem är villiga att prova.
Kvinnorna är däremot inte alls intresserade av den rollen - bland kvinnor födda 1940-1950 är det bara tio procent som kan tänka sig bli försörjda av någon annan.
Kan en möjlig förklaring vara att kvinnorna associerar att bli försörjd till ordet "hemmafru" medan männen tänker "lyxmake"?
- Det kan jag inte ta ställning till säger Shadé Jalali, jämställdhetsexpert på Unionen.
- Frågan "Kan du tänka dig bli försörjd?" är väldigt vagt formulerad. Det säger inget om hur man faktiskt agerar när man ställs inför en reell situation.
Undersökningen, som är gjord av Manpower i samarbete med Kairos Future, visar också att två av tre män kan tänka sig att ge upp karriären under några år för att släppa fram sin partner. Ett resultat som förvånar Shadé Jalali:
- Den frågan är också vagt ställd. Våra egna undersökningar visar tydligt att det inte ser ut så i verkligheten. Det är kvinnorna som ger upp karriären för att vara hemma med barnen.
I Manpowers undersökning är det framför allt de äldre männen, 40- och 50-talisterna, som kan tänka sig stå åt sidan till förmån för sin partner.
- När män kommer upp i högre åldrar börjar de inse vad de gått miste om. Det handlar inte om att vara hemma med barn då, utan att trappa ner inför pensionen.
- Vi ser en tendens i vår egen undersökning Gränslösa föräldrar att ju yngre papporna är desto kortare tid är de föräldralediga. Var man bor och vilken utbildning man har spelar också roll.