Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lugnt på jobbet - då blir vi sjuka

Lugnt och stilla på jobbet? Då passar vi på att sjukskriva oss, om vi känner oss risiga alltså, visar en ny svensk studie.
Petra Rendik Publicerad

Forskare vid Karolinska Institutet, Linköpings och Uppsala universitet har i studien utgått från drygt 1 400 personer som arbetar på sex arbetsplatser inom vården, tillverkningsindustrin och i tjänstesektorn.  I gruppen har drygt 400 personer varit sjukskrivna i lättare infektioner, några flera gånger. Totalt rörde det sig om runt 550 fall av sjukfrånvaro. När någon anmälde sig sjuk ringde en forskare upp och ställde frågor om hur arbetsbelastningen var när de sjukskrev sig.

Studien visar att det är 2,5 gånger vanligare att stanna hemma om man känner sig krasslig när arbetsbelastningen är lägre än vanligt.

Några rimliga förklaringar tror forskarna kan vara att många anställda är lojala mot arbetsgivare och kollegor. Man försöker vara hemma så att det inte drabbar jobbet eller arbetskamraterna på ett negativt sätt. En av forskarna bakom studien, Hanna Hultin som är doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet, säger i en intervju i Dagens Nyheter att chefer kanske uppmuntrar anställda att vara hemma när arbetstempot är lägre. Flera känner sig också sjuka ett par dagar innan de faktiskt sjukskriver sig.

- Många kuvar symptomen med smärtstillande och febernedsättande  tills det är bättre läge att vara sjuk, säger Hultin till DN.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.