Forskare vid Karolinska Institutet, Linköpings och Uppsala universitet har i studien utgått från drygt 1 400 personer som arbetar på sex arbetsplatser inom vården, tillverkningsindustrin och i tjänstesektorn. I gruppen har drygt 400 personer varit sjukskrivna i lättare infektioner, några flera gånger. Totalt rörde det sig om runt 550 fall av sjukfrånvaro. När någon anmälde sig sjuk ringde en forskare upp och ställde frågor om hur arbetsbelastningen var när de sjukskrev sig.
Studien visar att det är 2,5 gånger vanligare att stanna hemma om man känner sig krasslig när arbetsbelastningen är lägre än vanligt.
Några rimliga förklaringar tror forskarna kan vara att många anställda är lojala mot arbetsgivare och kollegor. Man försöker vara hemma så att det inte drabbar jobbet eller arbetskamraterna på ett negativt sätt. En av forskarna bakom studien, Hanna Hultin som är doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet, säger i en intervju i Dagens Nyheter att chefer kanske uppmuntrar anställda att vara hemma när arbetstempot är lägre. Flera känner sig också sjuka ett par dagar innan de faktiskt sjukskriver sig.
- Många kuvar symptomen med smärtstillande och febernedsättande tills det är bättre läge att vara sjuk, säger Hultin till DN.