Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Luddiga a-kasseregler upprör

Om Unionenmedlemmen Lennart hade blivit uppsagd två veckor senare hade han fått flera tusen kronor mer i månaden. Konsekvenserna av de krångliga a-kassereglerna blir nu tydliga för många arbetslösa.
Johanna Rovira Publicerad

För många har a-kassereglerna hittills varit något diffust och svårbegripligt. Visst har man vetat om att det innebar försämrade villkor för de arbetslösa, men inte exakt hur mycket sämre. Förrän nu. När Arbetsförmedlingen flaggar för en 10-procentig arbetslöshet, blir reglernas tillämpning en realitet för många, många fler.

- Arbetslöshet är synonymt med ett helvete som aldrig tar slut, säger Unionenmedlemmen Lennart som blev arbetslös vid årsskiftet och inte vill skylta med sitt efternamn av risk för att bli ratad av presumtiva arbetsgivare.

När Lennart blev av med jobbet trodde han sig ha sitt på det torra efter att ha kollat upp att han omfattades av inkomstförsäkringen. Men så fick han beskedet att han hade dagar kvar från en tidigare arbetslöshetsperiod, som han först måste beta av innan det kan bli tal om en ny a-kasseperiod. De kvarvarande dagarna var bara värda 65 procents a-kassa fick han veta. Och då inkomstförsäkringen följer a-kassan får han bara ersättning upp till 65 procent av sin tidigare lön.

- Eftersom jag hade så hög lön är det hugget som stucket om jag har 65 eller 80 procent av a-kassan. Dagpenningen blir ändå 680 kronor, säger Lennart. Problemet är inkomstförsäkringen - jag trodde jag skulle få 80 procent av min lön eftersom det överallt står att man ska få ut 80 procent av lönen om man har inkomstförsäkring.

- Att påstå att inkomstförsäkringen ger 80 procent av lönen är ett skämt. Den som bestämt att inkomstförsäkringen ska följa a-kassans procentsatser har nog inte insett att det kan bli så sjuka följder som i mitt fall, säger Lennart.

Det fattades bara två veckor på Lennarts senaste jobb för att han skulle ha kommit upp i ett års anställning, och därmed kunnat börja om från scratch. Då hade han fått full utdelning från inkomstförsäkringen, det vill säga 80 procent av lönen.

- Jag finner inga ord för hur tokigt det är, säger Lennart som räknat ut att han förlorar cirka 5 000 kronor i månaden på att få ut 65 i stället för 80 procent av lönen i inkomstförsäkring.  

På myndigheterna har man inte heller full koll på alla nya regler och övergångsregler som gäller vid arbetslöshet. När Kollega luskade lite i Lennarts fall, framkom det att det gjorts en miss och att Lennart åtminstone skulle ha rätt till 70 procents a-kassa eftersom han har hemmavarande barn.

­-  De har nu justerat upp procentsatsen till 70 procent, men det  återstår givetvis en hel del till de 80 procent som utlovas, säger Lennart

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.