Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lönetips i telefonen

I går lanserade sex Sacoförbund en Iphoneapp för lönestatistik och lönetips för hugade anställda som behöver stöd inför löneförhandlingen. Appen har redan hamnat sexa på Appstores topplista över mest nedladdade appar.
Johanna Rovira Publicerad

- Det är jättekul att vi fått så mycket respons redan och att en traditionell facklig fråga fått så stor genomslagskraft att den ligger sexa av alla världens miljoner applikationer, säger Ida Alfdotter-Thoor, marknadsansvarig på DIK och initiativtagare till appen Akademikerlön.

-  Jag tror faktiskt vi är först i världen med en app som lämnar ut lönestatistik till löntagare.

Just nu finns appen tillgänglig bara för Iphoneanvändare, men Androidversionen kommer i mitten av mars. I appen, som finns att ladda ner gratis för såväl Sacomedlemmar som andra löneintresserade, finns statistik baserad på svar från 150 000 av medlemmarna i de sex förbunden som står bakom appen - förutom DIK är det Sveriges Ingenjörer, Naturvetarna, Farmacevtförbundet, Sveriges arbetsterapeuter och Akademikerförbundet SSR. Fler Saco-förbund kommer att ansluta sig under våren, enligt Ida Alfsdotter-Thoor som hoppas att appen ska hjälpa anställda att kräva rätt lön.

- Lön är något som alltid är aktuellt och med appen är statistiken tillgänglig närhelst man behöver den. Statistiken som finns där är visserligen ganska grovhuggen, men ger ändå en indikation på vad man bör tjäna. Vi har ett mycket mer förfinat statistikverktyg på vår hemsida, Lönesök, men den är öppen bara för våra medlemmar.

Appen innehåller dessutom 42 lönetips - hittills. Den som känner sig manad kan nämligen dela med sig av sina egna lönetips i appen. För att marknadsföra appen har förbundet också dragit igång en tävling på Facebook, där den som sitter inne på smarta förhandlingsknep som tilltalar andra, kan vinna 999 kronor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.