Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Löner het fråga på Unionens kongress

Vinstdelning, öppna löner och bättre lönestatistik återfinns i några av de motioner som lämnats till Unionens kongress i oktober.
Göran Jacobsson Publicerad 20 maj 2008, kl 12:30

Löntagarna får ut allt mindre del av mervärdet och av produktivitetsökningen. Det leder till att fördelningen kantrar och på sikt skapas ett splittrat samhälle.

Lösningen kan vara att skapa en ny lönenorm. Det skriver Lasse Månsson i förbundsstyrelsen i en motion till Unionens kongress i oktober. Det är en av sju motioner som behandlar lönepolitik.

Lasse Månsson vill att Unionen ska utreda en ny lönepolitik och han själv föreslår att löneutrymmet ska vara BNP-ökningen plus inflationen. I företag med hög produktivitet vill han dessutom införa ett vinstdelningssystem.

Två av motionerna förespråkar öppen redovisning av lönerna. En motionär vill att Unionen ska skaffa sig ett webbverktyg som underlättar att bilda öppna löneklubbar, vars syfte är att offentliggöra löner.

En medlem på Volvo i Göteborg vill att facket ska driva andra lönekrav. Han vill ersätta procentsatserna med fasta krontal, som ska fördelas jämnt bland Unionens medlemmar.

Två motioner behandlar lönestatistik. Båda förespråkar bättre och mer användbar lönestatistik. Tanken är att statistiken ska bli ett starkare hjälpmedel för klubbar och enskilda.

Unionens kongress kommer att diskutera ett nytt lönepolitiskt program. Tanken är att bestämma principer för lönesättning, till exempel kriterier för individuell lönesättning, jämställda löner och kompetensutvecklingens betydelse för lönen.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.