Lönebildningen har en nyckelroll för ekonomins utveckling, hävdade Nils Karlson under det seminarium med medverkan av både forskare, fack och arbetsgivare, som Ratio anordnade på fredagen.
- Ambitionen bör vara att lönebildningen ska bidra till ökad utvecklingskraft, sa Nils Karlson enligt vilken det finns bra argument för lokal lönebildning. Bland annat att det långsiktigt skulle ge fler jobb, högre löner och högre vinster. Trots det, påpekade han, är det inte mycket som händer. Fortfarande är det bara drygt 5 procent av företagen i privat sektor som har en helt decentraliserad lönesättning. Runt 10 procent kör fortfarande enligt ett gammalt tarifflönesystem.
En orsak till den långsamma förändringstakten kan, enligt Karlson, vara att företagen tycker att det tar för mycket tid att ägna sig åt lönesamtal och att det också skapar konflikter och avundsjuka på arbetsplatsen. En annan möjlig orsak är att det finns föreställningar om att rättvisa skulle innebära så små löneskillnader som möjligt. Ytterligare en möjlig orsak är att partsorganisationerna, det vill säga arbetsgivare och fack, egentligen inte är särskilt intresserade av att släppa ifrån sig makten som man har i och med att lönerna görs upp på central nivå.
- Kan det vara så att man inte vill? Att alla de som jobbar i de här organisationerna tycker att de har ganska bra liv?
Både Svenskt Näringslivs Christer Ågren, liksom de fackliga representanter som var på plats verkade dock överens om att decentraliserad lönebildning kan vara bra, men knappast den allena saliggörande lösningen som fungerar för alla branscher och företag.