Ett femtiotal förtroendevalda med lång erfarenhet av lokala löneförhandlingar har intervjuats. Svaren visar att det finns stora problem med hur lönerna sätts lokalt. Löneförhandlingarna går ofta fort och klubben får kort tid till förberedelser. Samtidigt har klubbens inflytande minskat, vilket kan bero på utländskt ägande och toppstyrning. Löneutrymmet blir i stort sett alltid detsamma som siffran i det centrala avtalet.
"Företaget åberopar krisen 2009 trots att företaget aldrig gått så bra som nu", säger en av de förtroendevalda.
Även löneavtalet kan förbättras, anser de fackliga företrädarna enligt vilka begreppen marknadskraft och marknadslön används flitigt av arbetsgivarna vid löneförhandlingarna, däremot är arbetsgivarnas definition ofta oklar.
Ytterligare en faktor som ställer till det är att rörliga lönesystem som facken saknar inflytande över har blivit allt vanligare.
"Alla argument om större löneutrymme vid löneförhandling bemöts numer med hänvisning till bonusen", heter det i ett citat i undersökningen.
Unionens slutsats är att sifferlösa avtal, som ju arbetsgivarna vill ha, inte skulle fungera generellt sett.
Centrala nollavtal "skulle bara ge arbetsgivaren ännu större övertag, ett minskat inflytande för medlemmar och klubb i motsvarande grad och lägre löneökning för medarbetarna", säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i ett pressmeddelande.