Ellen Holmgren, analytiker på Högskoleverket är också kritisk till Svenskt Näringslivs undersökning bland studenter.
- Att studieorten skulle avgöra lönen är svårt att se. I stället måste man se på var lärosätet ligger. Hur ser arbetsmarknaden ut och är det bra lärare? Det är viktigt med studenternas egen motivation till utbildningen, säger Ellen Holmgren.
- Svenskt Näringsliv bortser ifrån en viktig faktor och det är var man arbetar. Det är det som styr lönen, säger German Bender.
Svenskt Näringsliv har gjort en undersökning gjord bland drygt 8 000 studenter som examinerats från olika utbildningar från den 1 juli 2009 till 31 juni 2010. Utbildningar som leder fram till legitimation (bland annat polis, läkare, sjukgymnast och sjuksköterska) samt lärarutbildningen har inte undersökts. Undersökningen gällde löner för olika utbildningsgrupper.
- Att KTH, Chalmers, Handels, Linköping, Uppsala och Lund ligger högt upp betyder inte att utbildningen är bättre där. Utan att alla lärosäten finns i områden med god efterfrågan bland högutbildade. Rörligheten på svenska arbetsmarknaden är låg. Därför blir studenter kvar på studieorten och gynnas av en hög lönenivå, fortsätter German Bender.
Det finns andra faktorer som enligt forskning kan påverka lönen. Det är studenternas personliga egenskaper och ambition. Om man har tillgång till nätverk inom arbetslivet som underlättar när man söker arbete efter avslutad utbildning. Samt signaler till arbetsgivare att vissa utbildningar är bättre än andra.
- Närheten mellan högskoleutbildning och näringsliv påverkar löneläget, Studenter som examinerats från utbildningar med god samverkan får i större utsträckning jobb, säger Mikaela Almerud, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv.
- Syftet med undersökningen är bra, utbildningarna behöver mer anknytning till näringslivet, säger German Bender.
Fakta
TCO:s tips för högre lön- Fundera på val av utbildning/ inriktning.
- Flytta till en ort med god efterfrågan/ hög lönenivå
- Sök ett bra första jobb/ bygg upp ett nätverk under studietiden.