Upp till en viss gräns är lönen viktig. Man måste få det att gå runt. Därefter har lönen inte lika stor betydelse, visar Herzbergs enkät som Kerstin Ljungström och Tom Sagerberg skriver om i boken Konflikter på jobbet? Den som får bra betalt för ett otrivsamt jobb letar till slut efter ett roligare jobb - ibland till och med för lägre lön.
Vad får en att känna att på den här arbetsplatsen trivs jag, här vill jag stanna? Herzberg talar om hygienfaktorer och motivationsfaktorer.
Till hygienfaktorer hör sådana grundläggande krav som kan orsaka missnöje om de inte tillgodoses. Det kan vara den fysiska arbetsmiljön, status, förhandlingsbara förmåner, trygghet, lön och olika slags policy. Men oavsett hur många positiva hygienfaktorer det finns når man som bäst nivån "icke missnöjd". Trivs man inte på jobbet hjälper alltså inte bra lön och tjusig miljö.
Även motivationsfaktorerna ger upphov till olust om de är dåligt tillgodosedda, men finns det gott om dem bidrar de till att man uppskattar jobbet så mycket att man "inte känner minsta anledning till att läsa platsannonser". Arbetsuppgifternas innehåll, möjligheterna att se och mäta resultat, tillgång till uppmärksamhet, utvecklings- och påverkansmöjligheter och möjligheter att ta ansvar hör till motivationsfaktorerna som är så starka att de kan balansera vissa brister i hygienfaktorerna.
"Människan motiveras inte av yttre faktorer, motivation kommer inifrån. När du känner att något är intressant, utvecklande, viktigt och lärorikt är det lätt att ladda in energi och bidra", skriver Kerstin Ljungström och Tom Sagerberg.
Fotnot: Konflikter på jobbet? Om vardagslivets konflikter på arbetsplatsen och hur de kan hanteras ges ut på Konsultförlaget Uppsala Publishing House.