Men bland de privatanställda tjänstemännen var skillnaden större, 4,2 jämfört med 3,1 procent.
Eftersom männens medellön är betydligt högre än kvinnornas blev dock inte utjämningen särskilt stor räknad i kronor. Kvinnorna bland tjänstemännen i den privata sektorn fick en löneökning på 930 kronor, medan männens löneökning stannade på 900 kronor.
Enligt LO beror utjämningen till stor del på att antalet kvinnor inom traditionellt manliga tjänsteyrken ökar, ofta yrken som civilingenjör, läkare och jurist där lönenivåerna är höga.
Även bland arbetare i offentlig sektor ökade kvinnornas löner mer än männens räknat i kronor. Bakom det ligger de senaste årens låglönesatsningar och kommunals konflikt. När lönerna inom kommunal och landsting ökar mer än i andra sektorer, gynnar det kvinnorna.
LO:s avtalssekreterare Erland Olauson vill inte säga att fortsatt utjämning blir ett avtalskrav framöver, men påpekar att jämställdhet är en av förbundens viktigaste frågor.
- Vi har en stor medlemsmajoritet för att arbeta i den här riktningen. Långsiktigt tillhör det också normal facklig strategi, det gynnar både männen och kvinnornas intressen, en utjämning ska inte ske på männens bekostnad.
Till skillnad från gapet mellan kvinnor och män har däremot inte löneskillnaderna mellan tjänstemän och arbetare minskat. Trots att fjolårets löneökning räknat i procent nästan var identisk, 3,8 jämfört med 3,7 procent, fortsatte skillnaden mellan hur mycket som hamnar i plånböckerna att öka. Tjänstemännens löneökning var 940 kronor, arbetarnas 640 kronor.
NIKLAS HALLSTEDT