Trots den "besvärliga debatt" som följt i Sverige och Danmark efter EG-domstolens underkännande av Byggnads stridsåtgärder i Vaxholm mot lettiska Laval är Margot Wallström övertygad om att "ingen har intresse av att rasera den svenska eller nordiska modellen" på arbetsmarknaden. Hon utesluter inte att Arbetsdomstolen kommer fram till en annan tolkning än EG-domstolen. Men framför allt är hon säker på att en översyn av svensk lagstiftning kommer att lösa problemet liksom att parterna kommer att klargöra vad som ska gälla i Sverige för utstationerad arbetskraft.
- Man ska välja det som är förmånligast för löntagarna, säger Margot Wallström och håller inte riktigt med om att EG-domen gör minimilön till taklön.
Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin tycker att EU borde inrätta en egen arbetsdomstol med större kunskaper om arbetsrätt. Margot Wallström håller inte med.
- Kommissionen skulle tycka att det vore märkligt. EU har inte specialdomstolar. Inom arbetsrätten har man minst av lagstiftning på EU-nivå.
När Sverige tar över ordförandeklubben inom EU andra halvåret 2009 har val just skett till EU-parlamentet och kommissionen är ny. Samtidigt ska Lissabonfördraget börja implementeras i medlemsstaterna. Margot Wallström är bekymrad över att bara manliga kandidater hittills är föreslagna till unionens fyra högsta poster: den höga representanten i utrikesfrågor samt ordförandena för kommissionen, parlamentet och ministerrådet. Det vill hon ändra på.
Parlamentet har fått ett allt större inflytande, men det låga valdeltagandet är ett orosmoln. I Sverige röstade knappt 38 procent i senaste valet.
- Det finns en rädsla för ett tomrum, ett vakuum, som skulle kunna utnyttjas till populism, homofobi eller främlingsfientlighet av vissa grupper. Å andra sidan har tidigare försök att bilda en ultrahögerfalang i parlamentet misslyckats.
Margot Wallström menar att media har ett ansvar för att få folk till valurnorna. Men varför ska en arbetare eller tjänsteman bry sig om att rösta på politiker i Bryssel och Strasbourg?
- Därför att dessa politiker bryr sig om vad det är i leksakerna som vi ger våra barn, vad maten innehåller och hela den stora klimatfrågan. Allt detta är gränsöverskridande frågor.