Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Låt medlemmen välja a-kassa, anser Sifklubb

Konkurrensutsätt Sifs a-kassa och sätt upp kvalitétsmål med kontinuerliga uppföljningar som redovisas offentligt. Det är ett av flera förslag angående a-kassan som lämnats i motioner till förbundets kongress.
Publicerad
Sifs a-kassa har länge fått kritik för dålig service, däribland långa handläggningstider. I en motion som avdelningsstyrelsen för Sif Syd står bakom påpekas att arbetslösa kan få vänta i upp till tre månader på ersättning.
I en annan motion berättar en medlem om hur han länge fått kämpa för att få kontakt med kassan och först efter sju veckor fick sin första ersättning. Den andra betalades ut först efter "mycket bråk och hot om att anmäla er och kontakta kvällstidningar".
Tidigare fanns a-kassor på Sifs avdelningskontor. Vid årsskiftet centraliserades verksamheten till Stockholm, med syfte att få en bättre service och kortare handläggningstider. Men så sent som i mars framgick att man ännu hade problem med verksamheten.
I motionerna till kongressen finns flera förslag på hur situationen kan förbättras. Ett kommer från Sifklubben vid dataföretaget NCM i Bromölla där man vill att stadgarna ändras så att medlemmarna kan välja till vilken a-kassa de vill tillhöra.
På så vis, menar motionärerna, uppstår en konkurrenssituation som kan höja kvalitén. De vill också att tydliga kvalitetsmål sätts upp, att dessa följs upp regelbundet och att resultatet kontinuerligt publiceras i Siftidningen och på Sifs webbplats.
- Eftersom vi märkt att kvalitén sjunkit dramatiskt på senare tid kände vi att vi måste göra något, säger Gunnar Lilienberg i NCMs klubbstyrelse, som även är ledamot i Sifs avdelningsstyrelse i Karlshamn.
Han medger att det är tveksamt om något annat förbund skulle ta emot Sifmedlemmar som enbart a-kasseanslutna.
- När vi skrev motionen hade vi den fristående Alfa-kassan i åtanke. Men syftet är framför allt att röra om i grytan och få en ordentlig debatt.
Alfa-kassan är fristående från fackförbund och andra intresseorganisationer.
- Många tycker det är bra med kopplingen mellan Sif och a-kassan eftersom det också kan vara ett sätt att värva medlemmar. Själv tror jag att dålig service och att man ibland måste ta obehagliga beslut som rör medlemmar bara slår tillbaka mot Sif. Därför tycker jag förbundet borde kapa banden med a-kassan, säger Gunnar Lilienberg.

ANITA TÄPP




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.