Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Låt dig inte överraskas på anställningsintervjun

Förbered dig noga inför anställningsintervjun. Tänk igenom vad du vill berätta om dig själv och hur du vill uppfattas. Läs på om företaget och tjänsten och tänk ut egna frågor. <br />Ta reda på vem eller vilka du ska träffa. Var ärlig, men undvik alltför långrandiga och uttömmande svar.<br />
Publicerad
Anställningsintervjuer har ofta en aura av "Oj då! I morgon bitti? Då ska jag hålla tummarna!". Och visst ska man hålla tummarna för att kompisen får det jobb han eller hon vill ha. Men behövs distansstöd därför att en nagelfarande arbetsgivare har trummat ihop ett helt gäng för att hårdgrilla dig?
Nej, ta makten över anställningsintervjun - förbered dig på frågor du kan få och de du själv ska ställa! Arbetsgivaren söker en viss person och du har blivit utvald att kandidera.
- Ta reda på vem eller vilka du ska träffa. Är det en rekryterare eller en personalspecialist blir det säkert en professionell och strukturerad intervju. Men om det är en person med liten erfarenhet av att anställa kan det bli rätt ensidig information och få frågor. En blivande chef kanske mer vill se hur du löser konkreta problem och passar in i gruppen, säger Katarina Brommesson, rekryterare på Manpower Services.
- Risken är att du går därifrån utan att ha fått berätta det du vill om dig själv och inte fått svar på dina frågor.
Arbetsgivaren brukar inleda intervjun med information om företaget och tjänsten och sedan ställa frågor. Mot slutet brukar det bli tillfälle för egna frågor.
Svara så ärligt som möjligt på alla frågor. Har du varit arbetslös så berätta det, du är ju inte ensam om den erfarenheten. Däremot ser det bättre ut om du under tiden passat på att ta körkort, hjälpt syrran på hennes kafé, målat om kolonistugan eller på annat sätt kan visa att du inte legat på sofflocket.
- En uppmaning om att berätta om sig själv kan kännas jobbig men är ofta till för att ha något att nysta i. Det kan vara intressant att se vad den sökande börjar med, sina intressen eller jobbet. Arbetsgivaren vill ha en helhetsbild av människan.
Antingen kan man fråga vad det mer specifikt är man ska berätta. Eller så berättar man kortfattat om anställning och uppgifter, kort om bakgrund, utbildning och andra erfarenheter, familj och intressen. En aktiv fritid kan visa på sundhet men pass upp så du inte har för många krävande fritidsintressen - då kanske du inte hinner eller orkar med jobbet. Och bli inte för familjär eller långrandig.
Sjukfrånvaro och alkoholvanor brukar inte Katarina Brommesson ta upp, sådant visar sig i referenstagandet senare. Svara så sanningsenligt som möjligt om det kommer på tal.
Frågor om styrkor och svagheter kommer ofta upp i en anställningsintervju och kan få sökande att skruva på sig.
- Det är ingen som letar fel hos kandidaten, det handlar mer om att se vilken självinsikt han eller hon har.
Många beskriver färdigheter, språkkunskaper till exempel, medan egenskaper verkar vara svårare att klämma fram. Envishet kan vara en, både stark och svag, sida.
- Kvinnor svarar ofta att de har svårt att säga nej, baksidan av att vara ambitiös och beredvillig.
Lenny Thörnqvist, VD och rekryteringskonsult på A-search i Stockholm, tycker att ett bra sätt att peka på sina negativa sidor är att vända på de positiva.
- Styrkor beskrivs lättast som situationer där man är lysande. Eller berätta att du är en uppskattad projektledare eller älskar att stå på scen, utmärkt för en säljare.
Skulle frågan ställas om vad du tänker göra av det här jobbet är det klokt att ligga lågt och säga något i stil med att man först vill känna sig för, engagera andra och insupa kulturen innan man gör några ställningstaganden.
Extremt olämpligt av en arbetsgivare, tycker Katarina, är att fråga om planer på att skaffa barn. Likafullt ställs den. En HTF-undersökning visar att 40 procent av arbetssökande, främst kvinnor, i åldern 19-39 år får den frågan. Som kandidat är det svårt att fräsa ifrån.
- Svara svävande, rekommenderar Katarina, som "Det har vi inga planer på just nu".
När arbetsgivaren ställt alla frågor är det din tur. Retfullt nog har du redan fått reda på allt du tänkt fråga om. Då ska man ha ett ess i ärmen, enligt Lenny Thörnqvist.
- Läs på så mycket du kan inför intervjun, i tidningar, på hemsidan, det som står mellan raderna i annonsen. Anteckna under intervjun och ta med en utskrift av företagets presentation på nätet och se till att arbetsgivaren ser det. Ta upp något som står där, direkta frågor om förändringar eller produkter eller lättsamma konstateranden som "Jag ser att ni har produktion i Kanada" eller "Jag läste att ni skänkt mycket pengar till tsunamioffren".
- Det verkar intresserat och påläst och ger naturliga samtalsöppningar och kan ge gemensamma nämnare. Ha gärna färdigskrivna frågor med och se till att det syns. Tänk också på att inta en intresserad kroppshållning, luta dig framåt, sitt inte med armarna i kors och knäpp inte oavbrutet med pennan.
Ord och inga visor! Men för många är det faktiskt svårt att komma på intressanta och relevanta frågor; det mesta står ju i annonsen.
- Det gör det inte, fastslår Ulf Werme, chef för HTF:s Stockholmsavdelning.
- Fråga om kollektivavtal, utvecklingssamtal, pensionsförsäkring. Det verkar inte ett dugg girigt, tvärtom. Då får du också reda på om arbetsgivaren följer arbetsmarknadens regler. Fråga hur det går för företaget, hur man arbetar i grupp, om personalpolitik och vidareutveckling.
Däremot ska man inte vara den som tar upp lönefrågan i intervjun. Det kan man fråga den fackliga representanten eller förbundet om. Frågor om rabatter och lediga klämdagar bör vänta, så att de inte framstår som viktigare än nya jobbet.
- Men våga fråga, råder Lenny Thörnqvist och fyller på batteriet: fråga om företagskulturen, framtidsplaner, vilka som jobbar här, vem som blir närmaste chef och vilka som blir dina kolleger, snittålder, kön och yrkeskategorier, personalomsättning och om man umgås på fritiden.
- Somliga arbetsgivare vill exempelvis inte att medarbetarna har ett socialt umgänge. Något att tänka på, om man vill arbeta på ett sådant ställe.
Till sist: för några år sedan kunde en butter, kunnig person lätt få anställning. I dag ska man fortfarande vara kunnig, men gladlynt. Och avsluta alltid intervjun med att fråga när du kan vänta besked om hur det går med tillsättningen. Försäkra att du tror att du kommer att passa som hand i handske för tjänsten och att du känner dig otroligt motiverad för den, rekommenderar Katarina Brommesson. Lenny Thörnqvist tillägger:
Arbetsgivare vill se kandidater med lampan på!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.