Arbetsförmedlingens varselstatistik är dyster. Bara förra veckan varslades 3 182 personer om uppsägning. Det är ungefär lika många som blev varslade under hela oktober i fjol.
Ett varsel är dock inte automatiskt det samma som en uppsägning. Arbetsgivare som planerar att dra ned med fler än fem anställda är tvungen att varsla Arbetsförmedlingen. Men till sist kanske det visar sig att företaget kan behålla en del av dem som varslats, en del kan få avgångspensioner medan ytterligare en del hittar nya jobb innan de sägs upp.
De senaste åren har drygt hälften av de varslade blivit uppsagda inom sex månader efter att varslet lagts, visar siffror från Arbetsförmedlingen.
I fjol varslades 27 173 personer. 55 procent av dem sades upp inom sex månader. Bara 15 procent av de varslade var arbetslösa när halvåret gått.
Hur många som sägs upp hänger tydligt samman med situationen på arbetsmarknaden i stort. I en svagare konjunktur riskerar en större andel varsel att verkställas. Dessutom är det betydligt svårare att hitta nytt jobb.
Ett tuffare år var exempelvis 2002. Då varslades 67 157 anställda. 70 procent av dem var uppsagda inom sex månader efter varslet. 33 procent av dem var också arbetslösa sex månader efter varslet.
Fakta
En arbetsgivare som säga upp fler än fem anställda måste informera Arbetsförmedlingen senast två månader innan. Berörs fler än 25 men färre än 100 anställda måste varslet komma senast fyra månader i förväg. Är det över hundra anställda som riskerar att bli av med jobbet gäller sex månaders varseltid.