Under det första halvåret ska deltagarna ges möjlighet att stärka sig både fysiskt och psykiskt. Det sker bland annat genom olika föreläsningar, en analys av den egna situationen och ett konditionstest.
Utifrån det görs individuella hälsoinsatser där även alternativa behandlingsmetoder, som hjälp av en kiropraktor, kan ingå. En hälsocoach ska ha enskilda "motiveringssamtal" med deltagarna.
Under det andra halvåret får de besöka företag, organisationer och skolor tillsammans med en handledare. Samtidigt ges möjlighet till mental träning och alternativa behandlingsformer.
Projektet avslutas med att deltagaren gör praktik på en annan arbetsplats än den egna där en mentor även ger arbetsgivaren handledning.
- Man har ju sagt att ohälsan ska halveras fram till 2008 och vi tycker att man måste pröva nya grepp där fokus läggs på att stärka hälsan och välbefinnandet och där man tar ett helhetsperspektiv på individens livsvillkor, säger Protekos vd PM Larsson.
Målet är att minst 70 procent av deltagarna har någon form av sysselsättning efter projektet.
Ett likadant projekt i våras för tjugotalet arbetslösa och långtidssjukskrivna har lett till att flertalet nu är på väg ut på praktik.
Sif bidrar genom att erbjuda en arbetsmiljöutbildning på de företag där deltagarna gör sin praktik.
- Det är ju så här rehabilitering ska fungera. För många är det här den enda räddningen, säger Said Andersson, Sifs arbetsmiljöhandläggare i Borås.
- Det är ju inte alltid ledarskapet fungerar så att man har kompetens att ta hand om sådana här situationer. Ofta tar man exempelvis kontakt med försäkringskassan alldeles för sent. Men i det här projektet samarbetar alla parter.
Proteko har sökt stöd för projektet från europeiska socialfondens råd, EFS-rådet, och får besked den 30 oktober. Beskedet avgör hur stort projektet blir men oavsett det så dras det igång i november.
- Jag hoppas också att några förtidspensionärer kommer med. Jag är övertygad om att många av dem kan komma tillbaka med det här stödet, säger PM Larsson.
ANITA TÄPP