Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Långtidssjuka får ny chans

Genom fysisk och mental träning, alternativa behandlingsformer och praktik ska långtidssjukskrivna i Borås få en chans att komma tillbaka till arbetslivet.
Publicerad
Projektet leds av textilföretagens kompetenscentrum Proteko, i samarbete med bland andra arbetsförmedlingen, försäkringskassan, fackliga organisationer och flera stora arbetsgivare i Borås.
Under det första halvåret ska deltagarna ges möjlighet att stärka sig både fysiskt och psykiskt. Det sker bland annat genom olika föreläsningar, en analys av den egna situationen och ett konditionstest.
Utifrån det görs individuella hälsoinsatser där även alternativa behandlingsmetoder, som hjälp av en kiropraktor, kan ingå. En hälsocoach ska ha enskilda "motiveringssamtal" med deltagarna.
Under det andra halvåret får de besöka företag, organisationer och skolor tillsammans med en handledare. Samtidigt ges möjlighet till mental träning och alternativa behandlingsformer.
Projektet avslutas med att deltagaren gör praktik på en annan arbetsplats än den egna där en mentor även ger arbetsgivaren handledning.
- Man har ju sagt att ohälsan ska halveras fram till 2008 och vi tycker att man måste pröva nya grepp där fokus läggs på att stärka hälsan och välbefinnandet och där man tar ett helhetsperspektiv på individens livsvillkor, säger Protekos vd PM Larsson.
Målet är att minst 70 procent av deltagarna har någon form av sysselsättning efter projektet.
Ett likadant projekt i våras för tjugotalet arbetslösa och långtidssjukskrivna har lett till att flertalet nu är på väg ut på praktik.
Sif bidrar genom att erbjuda en arbetsmiljöutbildning på de företag där deltagarna gör sin praktik.
- Det är ju så här rehabilitering ska fungera. För många är det här den enda räddningen, säger Said Andersson, Sifs arbetsmiljöhandläggare i Borås.
- Det är ju inte alltid ledarskapet fungerar så att man har kompetens att ta hand om sådana här situationer. Ofta tar man exempelvis kontakt med försäkringskassan alldeles för sent. Men i det här projektet samarbetar alla parter.
Proteko har sökt stöd för projektet från europeiska socialfondens råd, EFS-rådet, och får besked den 30 oktober. Beskedet avgör hur stort projektet blir men oavsett det så dras det igång i november.
- Jag hoppas också att några förtidspensionärer kommer med. Jag är övertygad om att många av dem kan komma tillbaka med det här stödet, säger PM Larsson.

ANITA TÄPP








Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.