Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnor lär sig förhandlingsteknik

Kvinnor ställer tre gånger mer frågor än män - ett faktum som kan vara till fördel för kvinnor i en förhandling. Detta och många andra förhandlingstips fick närmare 20 kvinnor ta del av under en utbildningsdag i Unionen Skaraborgs regi.
Johanna Rovira Publicerad
Kvinnliga Unionenmedlemmar fick lära sig förhandlingsteknik av Ann Falkinger.

Under endagskursen Kvinnlig förhandlingsteknik i Lundsbrunn, ville kursledaren Ann Falkinger visa förhandlingsteknikens breda användningsområde och lät deltagarna sätta på sig imaginära genusglasögon, för att förstå hur könsskillnader ibland påverkar oss att agera på olika sätt. Kvinnor tenderar till exempel tona ner sin egen betydelse på jobbet, medan männen haussar upp sin.

- De gamla könsrollerna, där kvinnan ska vara behaglig och till lags, sitter fortfarande i när kvinnor ska förhandla för egen del. Kvinnorollsmönstret blir en bromskloss, rädslan för att du ska uppfattas som otrevlig och obehaglig när du tar för dig hämmar dig, säger Ann Falkinger, som förutom att ge kurser i förhandlingsteknik för både kvinnor och män, också skrivit en bok i ämnet.

- Men det är egentligen större skillnad inom gruppen kvinnor, än vad det är mellan kvinnor och män. Det finns massor av saker som påverkar oss mer än kön, till exempel ålder och kultur.

Kvinnorna som kommit till kursen i Lundsbrunn tycktes dock ha en sak gemensamt, förutom att de är medlemmar i Unionen, de är alla helnöjda med utbildningen:

- Det har varit väldigt många bra tips, säger Marie Robertsson-J-sson, som jobbar på Ericsson AB i Mölndal och är en van förhandlare. Hon förhandlar dagligen, hävdar hon, både i och utanför jobbet .

- Det är viktigt att lyssna in vad motparten säger egentligen. Och jobba på att använda de regler som finns.

Att lyssna är en förhandlingsegenskap som kvinnor generellt kan vara bättre på. Att ställa frågor en annan - att män ogärna frågar finns det flera undersökningar som vittnar om:

- ­Brittiska män ägnar 6 miljoner timmar om året till att åka omkring på gatorna när de kört vilse hellre än att stanna och be om vägbeskrivning, gav Ann Falkinger som ett av flera exempel på vetenskapliga studier om skillnader mellan könen

- Frågor är viktiga, men den som frågar för mycket kan uppfattas som naiv och för män har det låg status att ställa frågor. På vissa företag kan det bli kostsamt att män hellre gör fel än att visa sin okunnighet och fråga.

Förutom exempel på lämpliga frågor fick deltagarna lära sig betydelsen av ordval, hur man förbereder sig inför förhandlingen, undviker fula knep, slipper härskartekniker, ändrar talstatus, läser kroppsspråk, argumentationsteknik och betydelsen av tankens kraft och mycket mer.

Fakta

Falkingers bra frågor:

  • Om jag gör si? Anta att vi gör så? Vad behövs för att?
    Så känner du av hur den andra ställer sig utan att binda upp dig.
  • Är det något mer jag behöver veta?
    Så kan du få nys om liken i garderoben innan de trillar över dig.
  • Vad föreslår du själv?
    Frågar du din kritiker och blir offensiv istället för defensiv.
  • Vad får dig att tveka?
    Motparten kan behöva formulera sina tvivel.
  • Är du nöjd med det här?
    Båda parter ska känna sig nöjda efter en god förhandling.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.