Det nya antagningssystemet till högskolan, som började tillämpas i höstas, innebar att sökande som gick ut gymnasiet efter 2003, fick tillgodoräkna sig meritpoäng, det vill säga extra poäng, om man läst vissa kurser som engelska, matte och andra kurser som är direkt relevanta för den utbildning man sökt.
- Systemet slog snett i förhållande till dem som läst tidigare, förklarar Annika Pontén, avdelningschef för analysavdelningen på Högskoleverket.
I slutet av oktober fick Högskoleverket och Verket för högskolestudier därför i uppdrag att justera reglerna. Nu kan de som har slutbetyg från gymnasiet från 1997 till 2002 få tillgodoräkna sig meritpoäng för engelska, matte, B- och C-språk (men inte för områdeskurser) och får därmed lite bättre chans att komma in på högskoleutbildningar i höst.
- Det är studenter som läst i kurssystem som lätt går att jämföra med dagens, säger Annika Pontén.
- Det är mer komplicerat hur vi ska göra med de äldre, men vi tittar på det just nu.
Sökande med betyg som är äldre än från 1997, som har sifferbetyg istället för bokstavsbetyg, får vänta till tidigast hösten 2012 på att få meritpoäng att lägga till sitt betyg. Till dess får även sökande med utländska gymnasiebetyg vänta på att få konkurrera på samma villkor.
- Det ska bli intressant att se hur antagningsreglerna påverkat olika grupper. Men eftersom vi bara haft systemet med meritpoäng sedan i höstas är det för tidigt för att se några tydliga mönster, säger Annika Pontén.