Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kritik mot snabb handläggning av arbetsskador

Försäkringskassorna är för snåla med att ge anstånd om ett arbetsskadeärende behöver kompletteras med läkarutlåtande. Det slår mot den enskilde och skapar rättsosäkerhet, anser fackets jurister.
Publicerad
JO har vid flera tillfällen kritiserat försäkringskassornas långa handläggningstider.
- Det gör att försäkringskassorna försöker klubba igenom ärenden fortare, men det går ut över våra medlemmar, säger Sifs chefsjurist Katri Linna.
Försäkringskassorna är skyldiga att göra en individuell utredning i varje arbetsskadeärende.
Men om ett ärende behöver kompletteras med läkarutlåtande är det svårt att få anstånd. Den erfarenheten har även LO-TCO Rättsskydd.
- Det ett irritationsmoment att lägga ner tid på att motivera varför anstånd behövs i stället för att lägga tiden på utredning, säger Claes Jansson, enhetschef för försäkringsrätt på LO-TCO Rättsskydd.
Enligt Riksförsäkringsverket ska försäkringskassorna svara för ett tillförlitligt underlag. Bevisbördan ska inte flyttas över på den enskilde. Men det sker ändå enligt Claes Jansson.
- Försäkringskassorna lägger över på den enskilde att ta fram en utredning om sin arbetsskada. Det är svårt om man inte företräds av facket eller ett ombud. Därför måste man säga ifrån att man inte kan fylla i blanketten och kräva att försäkringskassan kommer ut till arbetsplatsen och tittar, säger Claes Jansson som anser att försäkringskassorna brister i sin utredningsskyldighet.
Om inte ärendet är komplett påverkar det bedömningen även i nästa instans.
- Det kan vara svårt att vända skutan vid ett överklagande om försäkringsläkaren sagt att det inte är en arbetsskada, säger Claes Jansson som erfarit att domarna inom samma länsrätt inte heller har samma praxis för att bevilja anstånd.

CHRISTINA SWAHN




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.