Martin Svensson Henning har nyligen lagt fram en doktorsavhandling vid Lunds universitet om industriell dynamik och regionala strukturförändringar. Avhandlingen omfattar ett hundratals branschers utveckling fördelat på regioner i Sverige, från 70-talet fram till nutid.
Unga branscher vill etablera sig i dynamiska regioner där det är lätt att rekrytera medarbetare som klarar de nya kraven och där de kan finna innovativa miljöer. Men det kostar ofta mer att verka i dessa regioner och när företagen mognat behöver de konkurrera med lägre priser. Då söker de sig ofta till regioner med lägre kostnader och kluster av företag med liknande profil, som ger möjlighet för arbetskraften att specialisera sig inom ett särskilt fält.
- Ett stort problem är att utflyttningen inte sker till svenska glesbygdsregioner i någon större utsträckning, utan kanske till andra länder. Glesbygden i hela Skandinavien är särskilt sårbar, jämfört med många andra regioner i Europa, eftersom den är beroende av ett fåtal branscher.
Många regioner är frestade att rädda "sin" industri men de har kanske inte det som krävs för att en viss bransch ska överleva. Tvärtom kan det hindra en anpassning och att ny verksamhet växer fram.
Hur framtiden blir, efter krisen, kan Martin Svensson Henning bara spekulera om.
- Det är svårt att säga vilka branscher som fasas ut och vilka som växer. Historien visar att omvandlingen brukar ta förvånande vägar. Det är viktigt att man tillåter omstrukturering men till det krävs ekonomiskt och politiskt mod.
Kulturgeografen Martin Svensson Hennings avhandling "Industrial Dynamics and Regional Structural Change, Geographical Perspectives on Economic Evolution" ingår som en del i forskningsprojektet "Teknikskiften och regional utveckling".