Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Krisavtalen utvärderas

Arbetsgivarna i Teknikföretagen vill permanenta möjligheten att sluta lokala krisavtal. Det är facken inte förtjusta i. De ser hellre att möjligheterna till kompetensutveckling förbättras och används för att motverka framtida kriser.
Göran Jacobsson Publicerad 13 augusti 2010, kl 11:32

Den allmänna bilden är att det nästan inte finns några krisavtal kvar längre. Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe har känslan att de lokala krisavtalen håller på att fasas ut helt i takt med att verkstadsföretagen går bättre. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att det kan finnas något enstaka krisavtal kvar medan CG Hjort, biträdande förhandlingschef på Unionen, inte tror att det finns några sådana lokala överenskommelser som är i bruk.

Facken och arbetsgivare ska nu sätta sig i arbetsgrupper och utarbeta metoder för att möta framtida kriser. Redan innan diskussionerna kommit igång kan man konstatera att uppfattningarna går isär.

Teknikföretagen och IF Metall har en mer positiv syn på krisavtalen än vad Unionen har. IF Metall och arbetsgivarna gör bedömningen att de lokala överenskommelserna bidragit till att 15 000 färre sagts upp. CG Hjort håller med om att de lokala avtalen om kortare arbetstid och sänkt lön troligen medfört att färre förlorat sina jobb. Men han framhåller också att Unionen aldrig haft någon gemensam syn med arbetsgivarna om krisavtalen utan att Unionen tvingats konstatera att kollektivavtalet inte hindrar lokala klubbar att ingå avtal om sänkt arbetstid och sänkt lön.

IF Metall kom i ett tidigt skede av krisen överens med arbetsgivarna om ett centralt avtal som öppnar för lokala krisavtal. Under vårens avtalsrörelse förlängdes detta fram till sista oktober. Unionen förde i de centrala förhandlingarna inga diskussioner om lokala krisöverenskommelser.

- Krisavtalen är inget alternativ till strukturomvandling. Omvandlingstrycket är ändå så hårt. Syftet med krisavtalen är att undvika överutslagning av företag. Möjligheten att ingå lokala krisavtal bör vara permanent, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

Liksom facken vill han också se till att de anställda under kristider får bättre möjligheter att utbilda sig. Det stärker både de anställda och företagen, enligt Anders Weihe.

Facken tänker sig inte i första hand permanenta möjligheter att sluta krisavtal. IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä säger att industrins anställda inte kan ta hela den ekonomiska smällen i framtida kriser. CG Hjort förklarar att Unionen aldrig rekommenderat lokala klubbar att gå med på lokala krisavtal och det är också tjänstemannafackets hållning även i fortsättningen.

- Vi har alltid haft ambitionen att utveckla arbetskraftens rörlighet med goda villkor och det vill vi nu också göra i arbetsgrupperna. För oss är det viktigt att lyfta fram långsiktig kompetensutveckling och vi vill utveckla sådana avtal så att kompetensen kan utvecklas både i goda och dåliga tider, säger Unionens CG Hjort.

Under avtalsrörelsen slöt Unionen avtal om individuell kompetensutveckling. I arbetsgrupperna kommer det nu att handla om att titta på olika modeller och försöka konkretisera detta ytterligare.

För IF Metalls del handlar det i första hand om att skapa en kollektiv kompetensförsäkring. En tanke är att bygga upp den genom att avstå löneutrymme i kommande avtalsrörelser. Dessutom tycker IF Metall att det är viktigt att staten är medfinansiär exempelvis genom att betala en del av lönekostnaderna så att krisande industriföretag kan behålla sin anställda.

De partsgemensamma arbetsgrupperna ska också undersöka och jämföra andra länders krisbekämpning. Exempelvis var det i Finland möjligt att leva på a-kassa utan att vara uppsagd. I Danmark avsätts pengar till kompetensutveckling medan det i Tyskland finns en statligt finansierad permitteringslön och ett slags krisavtal med sänkt arbetstid och sänkt lön. Förhoppningen är att fack och arbetsgivare gemensamt ska kunna lägga fram förslag till politikerna.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.