De borgerliga partierna utlovar en rad förändringar om de hamnar i regeringsställning efter valet nästa år. Bland annat ska a-kassemedlemskapet bli obligatoriskt för alla som arbetar, avgiften ska höjas med 150 kronor, ersättningen från a-kassan sänks till 70 procent av lönen efter 200 dagar och efter 300 dagar betalas bara garantibeloppet ut. Vidare föreslår de att avdragsrätten för fackavgift slopas, liksom friåret.
- Om jag var i den situationen att jag var arbetslös, nu är jag ju tack och lov inte det, skulle jag se förslagen som ett slag i ansiktet. Den absoluta merparten har hamnat i den här situationen helt utan egen förskyllan. Nu ska de dessutom drabbas av ännu större ekonomisk skada, säger Mari-Ann Krantz.
Att det inte längre ska vara tillåtet att dra av för fackavgiften i inkomstdeklarationen ser Krantz som en förändring med stort symbolvärde för de borgerliga.
- Det är inte jättemycket pengar, men det är pengar med ett värde, främst för de lågavlönade. Det är en signal om att facket ska hållas kort.
I dag, torsdag, presenterade Socialdemokraternas partistyrelse sitt förslag för de kommande fyra årens politik. Bland annat vill partiet höja taket i a-kassan. I dag hamnar en stor andel ovanför taket på 24 625 kronor i månaden.
- Alla försäkrade ska kunna få 80 procent av sin lön om de blir arbetslösa. Det ska inte finnas vinnare och förlorare, säger Göran Persson.
Även taket i föräldra- och sjukförsäkringen föreslås höjas, men ersättningsnivåerna ligger kvar.
LINDA SVENSSON