Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Köttbullar får vardagspusslet att gå ihop

Barnfamiljer i storstäder är de som starkast upplever tidsbristen i samhället. Hell hour är dagens värsta timme, den mellan hämtning på dagis eller skola och middag.
Åsa Frisk Publicerad

Timmen mellan klockan 17 och 18 kallas i Kairos Futures undersökning för kristimme eller hell hour. Blodsockret är nere vid fotknölarna och adrenalinet är på topp, barn skriker och mat ska lagas. Helst ska maten vara uppäten före Bolibompa. För dagens tidspressade och ambitiösa familjer står måltiden och goda måltidsvanor i centrum men ambition är inte samma sak som verklighet. Under hell hour är det lätt att det slinker ner en och annan godsak. Det kan vara müslibars, smörgåsar, bullar, russin men också frukt.

Att ha ett litet överlevnadspaket hemma är mer regel än undantag. Ofta innehåller det protein såsom köttfärs, kyckling, köttbullar, korv och lax. Frysta grönsaker är också något som nästan alltid finns hemma hos svenska barnfamiljer.

- Det är något som de flesta kan slänga ihop en hyfsat anständig middag av, säger Pernilla Jonsson från Kairos Future.

Sen finns det mat som ger föräldrarna mer eller mindre dåligt samvete. Fuskmat som till exempel färdig smördeg till paj ses som ganska okej. Nödmat som köttbullar att värma i mikron används i nödfall medan katastrofmat är värst, till exempel nudlar eller billys panpizza.

- Köttbullar skulle kunna symbolisera svenska barnfamiljer idag så vanligt är det. Köttbullarnas Rolls Royce är hemmagjorda ekologiska medan köttbullar på burk får bottenbetyg, säger Pernilla Jonsson.

I undersökningen såg man också att det fanns samband mellan vissa faktorer och högt BMI (Body Mass Index):

  • Ålder - ju äldre desto högre BMI.
  • Att anse att ett välfyllt skafferi, frys och kyl är viktigt i ett bra kök.
  • Att känna sig som en dålig förälder när barnen inte har ätit tillräckligt.
  • Att anse att mat ska innehålla kött eller fisk för att betraktas som riktig mat.
  • Dricka läsk till fredagsmyset.

De barnfamiljer som lyckas hålla övervikten stången var lite mer planerade. De lagade mat efter recept, prioriterade frukosten och använde veckomatsedel.

När väl fredagen kommer är det dags för mys, fredagsmys. Då tar sig familjen lite mer tid med matlagningen och kungen av fredagsmat är tacos.

- Då får det gärna vara lite mer meckigt, sådant som man inte hinner till vardags, säger Pernilla Jonsson.

Till fredagsmyset hör också tv-tittande, att hela familjen är samlad och chipsskålen. Efter allt detta mys medger 18 procent att det alltid är någon i familjen som somnar framför teven.

//Åsa Frisk

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.