Solen är ogin så här års och mörkret stimulerar tallkottkörteln till överskott av sömnhormonet melatonin. Två till fyra procent påverkas så svårt av bristen på ljus att de blir ordentligt deprimerade.
Vi andra blir bara smågnälliga och sega, vi går på lågvarv och drömmer om sol och vita sandstränder.
Drömmen behöver inte vara långt borta. På ett äldreboende på Kungsholmen i Stockholm har arbetsgivarna insett vikten av att ha pigg och alert personal och friska och välmående hyresgäster. I de i övrigt ganska trista lokalerna gömmer sig Oasen; ett före detta kontorsrum som nu förädlats med vit finkornig sand, solstolar, en minibar, utsikt över en fjärran söderhavsö, vågskvalp och fågelkvitter, en svag bris, bougainvillea och till och med bastkjolar och girlanger om man verkligen vill gå in i rollen som sorglös semesterfirare.
Och kronan på verket - en konstgjord sol.
Solen, som ursprungligen konstruerades för att testa bilkarosser, värmer och skiner på beställning. Verksamhetschefen på Alströmmerhemmet, Anneli Öhlander frågar om vi föredrar Mauritius, Bali eller Miami.
Vi önskar maxdos sol och får Mauritius. Här behövs ingen solskyddsfaktor - det är sol utan brun, det vill säga utan de farliga strålarna.
- Rummet utnyttjas hela tiden, berättar Anneli Öhlander. Både av personal och boende, men det kommer också folk hit från andra företag inom äldreboendebranschen.
Solkitet (där ingår tvättad sand, fondtapet, ljud och sol) kostade en slant att köpa in, men kostnaden kan snabbt betala sig i minskad sjukfrånvaro och ökad kreativitet. I ett servicehus i Vänersborg gick sjukfrånvaron ner med 25 procent efter att personalen provade mikropauser i strandmiljö.
- Vi har inte speciellt hög sjukfrånvaro här. Runt två procent. Vi har friskvårdsbidrag också, men det är få som utnyttjar det. Det här är betydligt bättre, säger Anneli Öhlander och lutar sig bekvämt tillbaka i sin solstol i Oasen.