Arbetsgivaren betalar då ut en ersättning, utöver den föräldrapenning man får från försäkringskassan, så att den totala inkomsten blir knappt 90 procent.
Så gott som alla avtal ger rätt till fyra månaders föräldralön. Bättre villkor har exempelvis anställda på Systembolaget och Apoteket, med föräldralön i sex respektive fem månader, liksom den som omfattas av ett kollektivavtal som tecknats av Energiföretagen eller Fastigo, enligt vilka man får sex månaders föräldralön.
Reglerna för intjänande, uttag och utbetalning kan variera. När det gäller intjänande kan det exempelvis handla om hur länge man behöver ha varit anställd för att få föräldralön. Reglerna för uttagande kan exempelvis vara om man får tar ut föräldralönen vid ett eller fler tillfällen och om man får göra det på hel eller deltid.
Även utbetalningen av föräldralönen kan ske på olika sätt beroende på vilket avtal man omfattas av. En del arbetsgivare betalar ut den löpande medan andra betalar ut hälften under föräldraledigheten och resterande tre månader efter att man börjat jobba igen.
När du ska vara föräldraledig är det därför viktigt att du i god tid pratar med din arbetsgivare om vilka regler som gäller.
Om man omfattas av ett kollektivavtal så är man garanterad en fortsatt inbetalning av premier till tjänstepensionen under föräldraledigheten, vilket man inte är i annat fall.
För att ta reda på om du omfattas av ett kollektivavtal och vilka regler som gäller för föräldralönen kan du ta kontakt med fackklubben och/eller Unionens regionkontor.
Om du själv vill läsa vad som står i det kollektivavtal som gäller på ditt jobb kan du hitta det på http://www.unionen.se/