Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Klara mörkret med rätt kost och motion

Känns kroppen extra tung när höstens mörker tränger sig på? Lugn det finns sätt att överleva den här vintern också. Hälsopedagogen Britta Allvar tipsar.
Lina Jonsson Publicerad

Hur ska man komma igång efter sommarens semester?

- Skapa rutiner. Välj en aktivitet som känns rolig och se till att göra den någon gång i veckan. Det kan vara att cykla till jobbet istället för att ta bussen eller att ta en promenad på lunchen. Det är viktigt att börja i små doser och vara realistisk. Annars rinner träningen ut i sanden.

Hur får man in träning i vardagen på en stillasittande arbetsplats?

- Om du har ett arbete som är stillasittande innebär det att du är fysiskt inaktiv en stor del av dagen. Då blir det ännu viktigare att du rör dig under resten av dagen. Det krävs en grundkondition även för ett stillasittande jobb. Se till att ha kopiatorn en bit ifrån skrivbordet, ta en promenad i korridoren då du känner att koncentrationen börjar vika och gå ut och ät lunch om du har möjlighet.

Vilken träning passar bäst för dem som tappat konditionen under sommaren?

- Det är alltid bra att börja med lite lättare träning. För hård träning efter en viloperiod kan leda till muskelskador och tappad motivation då du upptäcker att din kondition och styrka inte är vad den varit. Börja med stavgång, promenader, och lättare gympa för att bygga upp en grundkondition. Allteftersom kan träningsnivån höjas.

Vad är lagom träning?

- Utöver vardagsmotionen bör man träna minst 30 minuter om dagen. Det behöver inte vara hård träning utan viktigare är att det är regelbundet. Att träna två till tre gånger i veckan med förhöjd puls räcker gott och väl för att upprätthålla en god hälsa.

Vad ska man undvika?

- Undvik att sätta för höga mål när det gäller kost och träning. Att sätta mål som är rimliga och som kan uppnås inom några veckor gör att motivationen och självförtroendet höjs och du kan därmed sätta nya mål.

Vad är bra mat under hösten?

- En generell regel är: ät så många färger som möjligt. Äpplen, kålrot, rödbetor och grönkål kan man fynda på hösten. Alla innehåller bra näringsämnen.

Finns det någon frukt eller grönsak som gör en lite piggare?

- Det finns så kallade superfrukter som innehåller extra höga halter av vitaminer och antioxidanter, till exempel blåbär, jordgubbar och granatäpple. Utöver frukterna är nyckeln till en piggare vardag att äta varierat. Alla behöver kolhydrater, fett och proteiner i balans. Se till att äta långsamma kolhydrater och med jämna mellanrum. Ett lättare mellanmål gör att du håller blodsockret på en jämn nivå och slipper hamna i "trötta svackor" mellan måltiderna.

Hur viktig är solen?

- Den är jätteviktig, speciellt för att kroppen ska kunna bilda d-vitamin. Många människor upplever sig mer trötta under höstens mörker och då är det extra viktigt att ta tillvara de soltimmar som erbjuds. Passa på att vara ute mycket under dagen, så sover du också bättre på natten.

Behöver vi äta mer under hösten?

- Nej egentligen inte. Däremot behöver vi anpassa mängden mat utifrån hur mycket vi rör på oss. Om hösten innebär mer stillasittande bör du inta mindre energi och tvärtom.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.