- Man kan ha en massa minnen, som att ens mamma har varit sönderstressad och mått dåligt varje jul, eller att man själv inte mått så bra tidigare jular, och så upprepar man det mönstret, säger hon.
En annan anledning till att känna sig deppig kan vara att man gör saker som man egentligen inte vill göra. Man kanske gör en speciell julkorv, som man själv inte tycker om, därför att ens mormor alltid gjort den. Eller bakar pepparkakor fast man tycker att det är jättetråkigt.
- Det är ofta så att man tar över förväntningar som man tror att andra har. Man kanske tror att ens mormor, mor eller barn har de här förväntningarna, fast de inte har dem. De kanske inte ens tycker om julkorven.
För att må bättre bör man först och främst fundera över vad som är viktigt för en själv under helgen. Är det att vara ledig, äta speciell mat eller uppleva något särskilt?
- Sedan gäller det att försöka sålla bort sådant som egentligen inte är så viktigt. Kanske kan man tvätta fönstren när vårsolen avslöjar om de är rena i stället?
- Jag tror också det är bra om man försöker ha den inställningen att det faktiskt kommer fler jular, för att kunna tagga ned lite grann.
Nästa steg är att prata med dem man firar julen med.
- Ta reda på vad de absolut inte kan tänka sig att vara utan på julbordet. Kanske kan ni göra lite annorlunda i år och faktiskt lägga ned någonting?
- Om det sedan är så att någon absolut vill ha den spettekaka du brukar baka, så kanske ni kan fördela jobbet och hjälpas åt med förberedelserna?
En annan sak som många kan ha svårt att orka med är det stora sociala umgänge man förväntas ha under helgen.
- Om man ska hinna med tio möten på två dagar så är det dags för en inventering där man funderar över vad som är rimligt att hinna med. Och att man sedan pratar med de berörda för att försöka minska på umgänget under julen och bestämma att man kan ses under våren i stället.
För att undvika att ens eventuella parrelation sätts på hårda prov under julhelgen är det också viktigt att man kommunicerar med varandra, påpekar Kerstin Hellström.
- Det är bra att prata om vad man själv och ens partner tycker är viktigt att göra under helgen och vad man kan göra tillsammans.
- Man kanske förväntar sig att ta en promenad varje dag under helgen och gärna ha med sin partner på det. Men man måste också kunna inse att man inte behöver göra allt ihop och ge utrymme för varandras förväntningar.