Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kineser fick lära sig svenska modellen

Unionens regionkontor i Jönköping har haft besök av en delegation kinesiska fackpampar. Ett avtal undertecknades om ett framtida utbyte mellan Jönköpingskontoret och centralorganisationen Tianjin Municipal Trade Union.
Johanna Rovira Publicerad 27 november 2012, kl 11:25

Sex kineser från Tianjin, en hamnstad i nordöstra Kina, och deras tolk, fick under måndagen en snabblektion i den svenska modellen och industriavtalet av Unionens regionchef i Jönköping, Inger Rutensköld.

- De ville höra hur facket fungerar i Sverige och utbyta erfarenheter. Fast i ärlighetens namn fick vi inte veta så mycket om dem, även om det var jätteroligt att ha dem här.

Det Jönköpingskontoret fick veta är att Tianjin Municipal Trade Union, TMTU, är en centralorganisation i Tianjin och organiserar 3,68 miljoner medlemmar. Organisationen har funnits sedan 1950 och har kongress vart femte år.

- De säger att 90 procent av alla yrkesarbetare är med i facket, men deras fack fungerar inte riktigt på samma sätt som våra och jag tvivlar på att det är frivilligt att vara medlem. Facket jobbar även med sociala frågor och hälsovård, säger Inger Rutensköld.

- Det var de riktiga högdjuren som kom hit och de skulle senare resa vidare till Göteborg för att besöka några företag och till Italien för att bygga upp relationer med facken där. Att de kom just till Jönköping beror på att Jönköping är systerstad till Tianjin.

Innan den kinesiska delegationen reste vidare på sin relationsturné ville de dock skriva ett formellt avtal med förbundskontoret i Jönköping om att fortsätta utbytet mellan de båda facken. Även om utbytet hitintills varit lite ensidigt.

- Vi försökte fråga vad facket har för problem i Kina, men de ville inte svara, säger Inger Rutensköld.

En färsk undersökning som Samsung låtit göra hos sina kinesiska underleverantörer visar att arbetsförhållandena i Kina dåliga. Det förekommer olagligt övertidsarbete, för långa arbetsdager och kränkningar av arbetsrättsöverkommelser. Dessutom får anställda sparken vid sen ankomst, skriver DN.

Enligt Swedwatch, organisationen som granskar hur svenska företag sköter sig utomlands, får man inte organisera sig fritt i Kina. I en kommande rapport från Unionen, om företags sociala ansvar, framgår det också att Kina inte tillåter fria fackföreningar.

- De fackliga representanterna är oftast utsedda av företagsledningen eller av det enda facket i Kina, som har uppdrag från staten, säger Elisabeth Åberg, utredare, som författat den kommande rapporten.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.