Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kaxigt värre

Unionen heter ditt nya fack, det som bildas när HTF och Sif vid årsskiftet går samman. Kaxigt är det onekligen att namnge det nya förbundet efter en sammanslutning som oftast förknippas med stater. Unionen syftar nu inte längre bara på EU eller historiska relikter som Kalmarunionen, Sovjetunionen och tvångsäktenskapet mellan Sverige och Norge vid förrförra sekelskiftet.
Publicerad
Union är den engelska termen för fackförening. Unionen i bestämd form signalerar förväntningar på det som blir landets största fackförening i privata näringslivet och troligen också världens största fack för privattjänstemän. "Vi är Unionen, vi är facket och vi håller samman", skriver Sifordföranden Mari-Ann Krantz i sin krönika. Detta kan vara första steget mot att förverkliga Sifs gamla vision om ett företag, ett fack. Kanske inte på renodlade industriarbetsplatser med arbetare i produktionen men väl i den växande andelen tjänsteföretag.
De 500 000 medlemmar som kommer att länkas ihop i Unionen blir till antalet Sveriges näst största fackliga organisation efter Kommunal. Ett stort förbund ska naturligtvis ha ett namn som andas självsäkerhet, pålitlighet och styrka. Det var också några av de kriterier som namnet skulle uppfylla. Alla medlemmar i HTF och Sif fick chansen att under två veckor i februari lämna in förslag via en webbenkät. Omkring hundra förslag knappades in. Unionen var ett av dem. Men styrelserna inväntade hösten och tester i fokusgrupper, innan de offentliggjorde namnet.
Beslutet var enhälligt, och alla andra mer eller mindre pigga förslag raderades från hårddiskar eller strimlades i papperstuggen. Ingen ska kunna fiska i den sumpen och ropa att det här var väl bättre. Du och dina 500 000 kolleger på arbetsplatser landet runt ska nog vara glad över att förkortningar som PriTj och SHIT tidigt ratades.
Nu gäller det att i handling fylla Unionen med ett laddat och intressant innehåll. Ett glas blir vad man häller i det, vin eller vatten, oavsett om det är kristall eller sejdel. Att namnet Unionen vittnar om styrka och trygghet och drivkraft behöver inte innebära att organisationen har dessa kännetecken om ett halvår eller ett år. Allt sådant måste förtjänas. LO-förbundet Metall hade en starkare röst i samhällsdebatten före samgåendet med Industrifacket - trots att IF Metalls ordförande Stefan Löfven far land och rike runt och deltar i olika manifestationer.
Unionens logotyp med sju bokstäver genomborrade av ett grillspettsliknande streck symboliserar enligt Mari-Ann Krantz individer i armkrok: "Vi håller ihop i en obruten länk av enighet. Det är en fin bild av gemenskapen på arbetsplatsen". Loggan kan säkert upplevas både som en vacker armlänk av alfabetiska figurer och en fotboja. I det senare fallet är intrycket inlåsande i stället för en demokratisk och öppen organisation som var ytterligare ett kriterium i valet av förbundsnamn.
Loggans gröna färg känns varm och miljövänlig. Den andas ekologi och växthusdämpande hybridfordon. Och snällhet. När namnet Unionen presenterades travesterade HTF:s ordförande Bengt Olsson Pippi Långstrump: "Är man stark ska man också vara snäll". Det handlar om att kunna kombinera arbetsliv och familjeliv och vara en tuff men resonabel motpart i förhandlingar.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.