Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

A-kassan god affär för staten

Taket i a-kassan skulle kunna höjas och månadsavgifterna sänkas om pengarna till arbetslöshetsförsäkringen användes till det de egentligen är ämnade för. Det menar TCO som räknat ut att staten går 23 miljarder i vinst på a-kassorna.
Johanna Rovira Publicerad

Medlemmarna i fackförbundens a-kassor betalar tillsammans drygt sex miljarder kronor om året i avgifter. Arbetsgivarna pyntar upp en arbetsmarknadsavgift på 55 miljarder via sociala avgifter och staten får således in 61 miljarder till arbetslöshetsförsäkringen. Men eftersom arbetslösheten varit lägre än väntat och många inte uppfyller kraven, har statens utgifter för arbetslöshet hittills bara varit 38 miljarder. Resten ser a-kassemedlemmarna inte röken av.

TCO kräver därför pengarna tillbaka.

- Det viktigaste är att få ner a-kasseavgiften till max 150 kronor i månaden, så att fler går med i a-kassan, säger Mats Essemyr, utredare på TCO, som ligger bakom uträkningen.

- Jag kommer just från ett möte med Arbetsförmedlingen och det är uppenbart att lågkonjunkturen står för dörren. Samtidigt står alltför många utanför a-kassan och kommer inte att få ersättning om de förlorar jobbet.

Mats Essemyr har räknat ut att hälften av TCO-medlemmarna och 70 procent av LO:s medlemmar skulle få sänkt avgift med en maxgräns på 150 kronor i månaden. För Unionens del skulle den föreslagna maxgränsen dock inte innebära någon enorm skillnad - kassan sänkte i juni avgiften till 162 kronor.

- Vi vet att priskänsligheten är ganska stor och att det inte behövs så stora förändringar för att få folk att gå med i a-kassorna. Unionens a-kassa kommer nog också att få ett antal nya medlemmar, men det är främst för de kassor som har avgifter på över 200 kronor, som en sänkning skulle ge ett hyggligt utfall och locka tillbaka medlemmar.

TCO vill också att medlemsvillkoret, alltså den tid man måste ha varit med i en a-kassa för att få del av försäkringen, tillfälligt sänks från tolv till sex månader, liksom den gjordes vid den senaste lågkonjunkturen. Dessutom kräver centralorganisationen ånyo att taket i försäkringen höjs till mellan 26 000 och 27 000 kronor.

- Blir du arbetslös i dag får du ut knappt 15 000 från den ordinarie a-kassan. Arbetslöshetsförsäkringen måste ge större ekonomisk trygghet än vad den gör. Regeringen måste ta in i budgeten att det kan komma att bli ett mycket allvarligt läge på arbetsmarknaden i höst och då måste den vara bättre förberedd än vid krisen 2008, säger Mats Essemyr

Fakta

TCO:s krav:

*Sänk medlemsavgiften till a-kassorna till max 150 kr i månaden

*Höj taket i arbetslöshetsförsäkringen

*Sänk tillfälligt medlemsvillkoret till sex månader

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.