Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobbflytten till utlandet fortsätter

Vart tredje företag har flyttat jobb utomlands de senaste tre åren, visar en undersökning av Unionen. När dåvarande Sif gjorde motsvarande undersökning för fyra år sedan hade "bara" vart fjärde företag flyttat ut verksamhet.
Niklas Hallstedt Publicerad

I första hand är det billig arbetskraft som lockar. Men det är inte alltid utlandsäventyret ger så stora vinster, enligt Unionen som varnar för minskad effektivitet, hög inflation och löneökningar, stor personalomsättning och kostnader för personalens resor.

- Ofta stirrar man sig blind på löneläget, men tänker inte riktigt på hur långa upplärningstider och andra kostnader som man har, säger Åsa Johansson, förbundsekonom på Unionen.

Undersökningen visar också att det brister i företagens uppföljningar. I minst vart tredje fall har det inte gjorts någon utvärdering av flytten. Siffran är dock antagligen högre än så, eftersom 40 procent av de svarande uppger att de inte vet om en utvärdering gjorts.

Desto mer märkligt att många företag planerar framtida utlandsflyttar, anser Unionen som hävdar att många flyttar leder till "kaos och oreda".

- Vi är inte emot att företag etablerar sig utomlands, men om man märker att flytten är dålig så är det tråkigt. Jag tycker att företagen borde ta ett större ansvar för att göra en gedigen analys, säger Åsa Johansson.

Inom industrin är det främst tillverkning, montering och administration som flyttas ut, inom tjänstesektorn handlar det i första hand om IT-support, IT-utveckling och administration. Oftast går flyttlassen till Baltikum, Östeuropa och Asien. En del företag väljer också att etablera sig i Tyskland och USA.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.