Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobbar du med en gnällspik eller är du en själv?

- I kärva tider är det lätt att fastna i gnällträsket, säger Olof Röhlander, mental tränare.
Här tipsar han om hur vi kan kravla oss upp ur dyn.
Eva Karlsson Publicerad

Vissa verkar ha en förmåga att lysa upp rummet när de kommer - andra gör det när de går. Hur är du? Man måste inte vara den smidiga jämt, hon som alltid styr över samtalet på något trevligare eller ständigt försöker peppa gnällmånsen att bli glad. Man får bli förbaskad och man får grymta och stånka. Men gör man det för ofta blir man den som lägger sordin på stämningen.

- Så är det med alla färdigheter. Tränar du på att klaga, då blir du förr eller senare expert på att klaga. Tränar du på att tycka synd om dig själv, då blir du snart en mycket bra martyr, säger Olof Röhlander och lägger till:

- Vad tror du händer med din värld om du börjar träna på saker som du vill ha mer av i ditt liv?

Olof Röhlanders sju steg till mindre gnäll på jobbet

1. Fråga dig själv om vilka långsiktiga konsekvenser gnället kan få på arbetsklimatet om det fortsätter.

2. Om gnället verkar vara tillfälligt kan du se det som mental styrketräning. Du kan träna på att försöka styra över samtalet på något trevligare eller träna på att inte låta gnället störa dig.

3. Ha alltid respekt och förståelse för att alla människor gör sitt bästa utifrån de resurser de har just då, och väldigt sällan är vi själva medvetna om att vi är så gnälliga som vi faktiskt kan vara. De flesta ser sig själva som glada och positiva, det syns i varje kontaktannons, trots att omgivningen tänker raka motsatsen om dem. "Döm inte din granne förrän du gått en mil i hans mockasiner", säger ett känt indianordspråk.

4. Fråga personen hur han eller hon mår. "Du har låtit så nere och fokuserat på det negativa på slutet och jag vet ju att du kan vara go och glad, är allt okej med dig?" Det kan öppna upp för ett bra samtal och förändra situationen för er båda.

5. Om fokus ligger på gnäll i stället för möjligheter kan det vara läge att markera vad du tycker. Det är också en sorts mental styrketräning eftersom många av oss ogillar att säga till eller skapa konflikter. Säg: "Hör ni, jag vet inte vad ni tycker, men ju mer vi fokuserar på hur dåligt allting är, desto mer verkar vi få av det."

6. Händer ingenting efter det kan du skapa förslag på hur ni tillsammans kan göra arbetsplatsen bättre. Sätt upp en berömtavla där alla får skriva upp saker som de uppskattar hos varandra.

7. När du agerar kommer du automatiskt att få egen personlig utveckling. Den som sätter ned foten och kommer med förbättringsförslag förväntas också vara ett föredöme, så om du upplever att du själv varit lite gnällig tidigare kommer du att märka att du blir mer aktsam över dina egna tankar och vad du säger.

  

Fakta

Olof Röhlander är mental tränare och mental styrketränare för allsvenska fotbollslaget ÖIS. Han är fast skribent och livsstilscoach i olika tidningar. Tidningen Leva utsåg honom till en av 2008 års största inspiratörer.

Läs mer på http://www.upphopp.se/

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.