Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobba hemma i dag!

Vissa dagar bör man helst inte kliva ur tofflorna och lämna hemmet för att slåss med andra pendlare på vägar och tåg. I dag är en sådan dag. Microsoft har utlyst den 8:e februari till Jobba hemma-dagen och ett femtiotal arbetsgivare har hakat på.
Johanna Rovira Publicerad

Microsofts VD Per Adolfsson - varför har ni utlyst Jobba hemma-dagen?
-
Vi tror att det finns mycket att vinna på att ha ett mer flexibelt sätt att jobba - till exempel för att få livpusslet att gå ihop och för att minska trafiken. Dessutom är det bra att byta miljö ibland - jag gör själv mitt bästa jobb när jag springer eller stryker.

- De allra flesta har de tekniska möjligheterna att jobba hemifrån och vi vill med den här dagen sätta fokus på distansarbetet och få igång en diskussion. Det är första året vi gör detta och vi har fått ett femtiotal företag och organisationer med oss. Om vi får med oss större arbetsgivare som Ericsson och Telia nästa år kommer det verkligen att märkas i trafiken.

 Varför uppmuntrar inte fler arbetsgivare distansarbete?

- Jag tror att man måste öva och vänja sig vid att titta på resultatet i stället för närvaron. Det finns gamla kontrollbehov, för en chef kan det kännas tryggare att veta exakt var folk befinner sig. Men även om jag ser de anställda på kontoret, vet jag inte om de faktiskt gör något vettigt där.

Varför blev det just den 8 februari?

- Vi hade faktiskt planerat in en dag redan i november förra året, men vi var för tidsoptimistiska.

Kommer alla på Microsoft att jobba hemma i dag?

- Nej, att jobba hemifrån funkar tyvärr inte för alla. Vår support måste vara på kontoret och jag har förstått att receptionisterna kommer att vara på jobbet.

Och du själv?

- Jag kommer att jobba hemifrån halva dagen och vara på möten på stan andra halvan. Men jag kommer inte att sätta min fot på kontoret - det lovar jag.

Fakta

Företag och organisationer som ställt sig
bakom Jobba hemma-dagen:

 Trafikverket

Lan Assistans

Naturskydds-
föreningen

 PDC

 Kista Science City

GNC Stokab Smebox SWEPOMM Veta Enfo Zipper Retune Connecta Crisma IAMCP Humandata NaturCrypzone Enabling PointSharp Netintergrate Nervogrid AddSkills Sitio Systemhuset SafeNet Sineqra Bizpart Contribit MS Employ Exopen systems Onevinn Agero Citrix Absalon Enfo Kalmstrom.com JSC Spree Redcloud Solver Pulsen Donatorm Icecon It-partner NCG Group Nitma Goodminton Xperta Addition PortaplusActive solution

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.