Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jämvikt ska prägla nya ledningen

Två av tre i Unionens nya ledning kommer att vara tidigare sifare. Dessutom bör åtminstone en av dem vara kvinna.
Göran Jacobsson Publicerad 22 april 2008, kl 13:15

Sedan Mari-Ann Krantz sagt nej till omval blir det en uppgift för Unionens valberedning att föreslå bland annat ny ordförande, nytt presidium och ny förbundsstyrelse till Unionens kongress i höst.

- Att Mari-Ann Krantz inte ställer upp är en nyhet för valberedningen. Det gör situationen lite mer besvärlig, säger Lars Eliasson, som är ordförande för valberedningen. Han själv har dock känt till att hon inte ställer upp för omval sedan början av april.

I dag består presidiet, den högsta ledningen, av fem personer. Det ska minskas till tre personer på kongressen. De valda ledamöterna i förbundsstyrelsen ska dras ner från femton till tio ledamöter.

Valberedningen har olika slags avvägningar att göra. Övergångsreglerna för den sammanslagna organisationen gör att två av de tre i högsta ledningen ska ha sitt ursprung i Sif. Praxis säger att kvinnor ska vara hälften i ledande organ. I förbundsstyrelsen ska tre komma från Sif. Lika många ska ha sin bakgrund hos HTF. Övriga fyra ledamöter kommer att spegla medlemssammansättning, vilket innebär att det förmodligen blir tre före detta sifare.

Gissningsvis kommer valberedningen utgå från dagens presidium när den letar ny ledning. I dag är alltså Mari-Ann Krantz ordförande. Bengt Olsson från HTF är förste vice ordförande. Cecilia Fahlberg från HTF, Stefan Carlsson från Sif och Peter Hellberg från Sif är alla tre andre vice ordförande i Unionen.

Med de regler som gäller skulle Bengt Olsson som ny ordförande betyda att antingen Stefan Carlsson eller Peter Hellberg får lämna ledningen, eftersom minst en i ledningen ska vara kvinna samtidigt som två av dem i presidiet ska komma från Sif. Med Cecilia Fahlberg som ny ordförande skulle de två sifarna Stefan Carlsson och Peter Hellberg kunna sitta kvar.

Unionens förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt är anställd och inte förtroendevald. Han är känd och har stor tyngd i Unionen och på arbetsgivarsidan. För valberedningen skulle han kunna vara en ordförandekandidat. Mot det talar dock hans ålder - 61 år i oktober - och att han redan övertalats en gång att fortsätta som Sifs förhandlingschef.

Valberedningen har dock inte börjat diskutera kandidater. Nomineringstiden går ut 31 maj och innan dess kommer valberedningen inte diskutera några namnförslag.

- Inga dörrar är stängda, säger Lars Eliasson.

Han berättar att valberedningen hoppas kunna presentera sina förslag fyra veckor före kongressen i oktober.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.