När föreläsaren Carl Lindeborg och coachen/skribenten Sofia Sivertsdotter satt och funderade över vad som håller oss tillbaka i livet kom de fram till att det nästan alltid är en rädsla som spökar. Grunden för närapå alla negativa känslotillstånd är någon form av rädsla, konstaterade de.
- Vi läcker energi till vardagsrädslor, säger Carl Lindeborg och beskriver hur han själv, när han första gången träffade sin samarbetspartner Sofia, fick en klump i magen och började ifrågasätta om han dög, eftersom Sofia framstod som så duktig.
- Jag kände likadant, erkänner Sofia. Det är konstigt att båda känner så efter ett bra möte.
Men egentligen var det Duglighetsspöket som tittade fram, tätt följt av några av de andra sju toppspökena. Carl Lindeborg och Sofia Sivertsdotter lät deltagarna i en enkätundersökning gradera 40 olika rädslor. Sju valdes ut för att skärskådas, eftersom de, liksom spöken, har en tendens att försvinna när man tänder lampan och granskar dem i sömmarna.
- Besvikelsespöket var allra vanligast i vår undersökning. Ibland är de seriekopplade och hänger ihop, säger Carl Lindeborg.
Enligt tidigare rön föds vi med två grundrädslor - rädslan för att falla och rädslan för höga ljud. Carl Lindeborg är, som nybliven pappa, övertygad om att det finns en till - rädslan för att bli lämnad ensam. Alla sju toppspöken härrör från den rädslan, för om jag till exempel inte kommer i tid, kanske andra inte tycker om mig, och följden blir att jag blir ensam.
I sin bok Modig skriver de om hur man kan bemästra sina vardagsspöken.
- Praktisk spökjägartaktik handlar om att tänja sina gränser lite grann. Gå utanför sin bekvämlighetszon då och då, bara för att testa, säger Carl Lindeborg
- Ibland kan det dyka upp nya rädslor då man bemästrat en gammal så det gäller att bygga upp en trygghet inom sig. En tro på att det blir bra hur det än är, säger Sofia Sivertsdotter.
- Vårt huvudbudskap är att det är viktigt att möta rädslor - det är en av nycklarna till att må bra i livet och fatta klokare beslut, säger Carl Lindeborg.