Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jaga dina rädslospöken på flykten

Tygla dina sju toppspöken och bli en modigare människa. Vi föds med två, max tre rädslor, resten är inlärda och du kan med lite träning lära dig jaga dem på flykten.
Johanna Rovira Publicerad

När föreläsaren Carl Lindeborg och coachen/skribenten Sofia Sivertsdotter satt och funderade över vad som håller oss tillbaka i livet kom de fram till att det nästan alltid är en rädsla som spökar. Grunden för närapå alla negativa känslotillstånd är någon form av rädsla, konstaterade de.

- Vi läcker energi till vardagsrädslor, säger Carl Lindeborg och beskriver hur han själv, när han första gången träffade sin samarbetspartner Sofia, fick en klump i magen och började ifrågasätta om han dög, eftersom Sofia framstod som så duktig.

- Jag kände likadant, erkänner Sofia. Det är konstigt att båda känner så efter ett bra möte.

Men egentligen var det Duglighetsspöket som tittade fram, tätt följt av några av de andra sju toppspökena. Carl Lindeborg och Sofia Sivertsdotter lät deltagarna i en enkätundersökning gradera 40 olika rädslor. Sju valdes ut för att skärskådas, eftersom de, liksom spöken, har en tendens att försvinna när man tänder lampan och granskar dem i sömmarna.

- Besvikelsespöket var allra vanligast i vår undersökning. Ibland är de seriekopplade och hänger ihop, säger Carl Lindeborg.

Enligt tidigare rön föds vi med två grundrädslor - rädslan för att falla och rädslan för höga ljud. Carl Lindeborg är, som nybliven pappa, övertygad om att det finns en till - rädslan för att bli lämnad ensam. Alla sju toppspöken härrör från den rädslan, för om jag till exempel inte kommer i tid, kanske andra inte tycker om mig, och följden blir att jag blir ensam. 

I sin bok Modig skriver de om hur man kan bemästra sina vardagsspöken.

- Praktisk spökjägartaktik handlar om att tänja sina gränser lite grann. Gå utanför sin bekvämlighetszon då och då, bara för att testa, säger Carl Lindeborg

- Ibland kan det dyka upp nya rädslor då man bemästrat en gammal så det gäller att bygga upp en trygghet inom sig. En tro på att det blir bra hur det än är, säger Sofia Sivertsdotter.

- Vårt huvudbudskap är att det är viktigt att möta rädslor - det är en av nycklarna till att må bra i livet och fatta klokare beslut, säger Carl Lindeborg.

Fakta

De sju toppspökena:

  1. Tidsspöket - rädslan för att inte hinna.
  2. Strålkastarspöket - rädslan för att ha en avvikande åsikt, stå i strålkstarljuset eller bli sedd för den man innerst inne är.
  3. Katastrofspöket - rädslan för att något ska hända en själv, anhöriga, ekonomin.
  4. Besvikelsespöket - rädslan för att bli sårad eller göra någon illa.
  5. Duglighetsspöket - rädslan för att inte räcka till.
  6. Sanningsspöket - rädsla för att inte stå upp för den man är.
  7. Kontrollspöket - rädslan för att tappa kontollen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.