Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Instegsjobb ingen succé

- Tanken är god, men det förvånar mig inte att man får så dåligt resultat. <br />Det säger Sifs expert inom jämställdhet och mångfald, Berivan Öngörur om regeringens satsning på instegsjobb för nyanlända asylsökande.
Publicerad
Instegsjobben infördes i juli i år. Tanken var att nyanlända invandrare ska kunna kombinera arbete med studier i svenska språket. Den arbetsgivare som anställer en person som haft uppehållstillstånd max 18 månader kan få upp till 75 procent av lönen betald av staten. Men hittills har bara 163 personer fått instegsjobb.
- Man gjorde ingen bra analys innan man införde det här. Bara 50 procent av de nyanlända flyktingarna är i arbetsför ålder, och många kommer från krigsdrabbade länder som Afghanistan och Irak och har väldigt traumatiska upplevelser bakom sig som de först måste bearbeta, säger Berivan Öngörur.
Trots det tycker hon att idén är väldigt god. Det finns, säger Öngörur, inget bättre sätt att lära sig språket än genom att komma ut i arbete.
- Men man har valt en väldigt snäv grupp. Den som har varit här 18 månader kan få hjälp, men inte den som har varit här i 20 månader. Jag gillar inte principen med särlösningar för speciella grupper. Det är resursslöseri. Man har satsat 100 miljoner på instegsjobben. Det betyder att varje jobb hittills har kostat mer än 600 000 kronor.
Det verkliga krutet borde läggas på den strukturella diskrimineringen på svensk arbetsmarknad anser hon.
- Vi har 1,2 miljoner svenskar med utländsk bakgrund som diskrimineras dagligen. Vi brukar skämta om att vi har världens mest välutbildade taxichaufförer. Samtidigt har vi brist på välutbildad arbetskraft. Det är lite ironiskt att vi dessutom pratar om arbetskraftsinvandring. Vad vi behöver är mycket kortare valideringsprocesser, där man utreder om de utländska utbildningarna räcker eller om de måste kompletteras, säger Berivan Öngörur.
Ett annat sätt att komma åt den strukturella diskrimineringen är tydliga ekonomiska konsekvenser för den arbetsgivare som diskriminerar.
- Kanada brukar nämnas som ett föregångsland. Det ska kosta att diskriminera.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.