Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Innovatörerna - återkomsten

675 000 tittare såg TV-serien Innovatörerna i våras - en serie med klockrent fackligt budskap, enligt Unionens Hans Björkman, en av huvudpersonerna. På söndag startar uppföljningen.
Johanna Rovira Publicerad
Hans Björkman från Unionen är en av dem som hjälper till att utveckla företag i TV8:s Innovatörerna.

Fem problemfyllda företag och en kommun fick i sex tv-program i våras hjälp av experter från bland annat Unionen och Ingenjörsamfundet att plocka fram de anställdas innovationskraft. Med början på söndag får vi veta om idéerna föll i god jord eller inte.

- Vi får inte avslöja något i förväg, men generellt har det visat sig att vårt sätt att arbeta har fungerat bra. Redan i våras fanns det mycket idéer och kreativitet - tar man sig bara tid att lyssna på de anställda kommer det fram en hel del, säger Hans Björkman som tillsammans med professor Kaj Mickos deltagit som coach i programmet.

- Jag vågar nog säga så mycket att de nya avsnitten är jätteintressanta och jag har blivit positivt överraskad på flera ställen.

Först ut är städbolaget Servum i Nyköping, som i våras stod inför stora ekonomiska problem och där en viss mopp såg dagens ljus. Hur det gick med moppen får vi veta på söndag. Hans Björkman slår också ett slag för avsnittet med garveriet Elmo Leather där det jobbar många Unionenmedlemmar.

Sammanlagt såg 675 000 tittare Innovatörerna i våras och med de nya avsnitten hoppas Hans Björkman passera miljonstrecket.

- Det är en enormt stor grupp vi når jämfört med antalet personer som brukar läsa de rapporter jag skriver här på Unionen, säger Hans Björkman.

Unionen har fått kritik för att samarbeta med en tv-kanal som inte har kollektivavtal - hur är det med den saken?

- Det är naturligtvis djupt olyckligt att det inte finns kollektivavtal. Det är Ingenjörsamfundet som slutit avtalet, men jag antar att det handlar om var det faktiskt funnits möjligheter att göra en sådan här produktion.

Kommer det att bli någon fortsättning?

- Vi har pratat om det, men det är inget bestämt. Det skulle vara bra med en säsong till för att ännu mer nå ut med budskapet att det går att förändra sin verksamhet, och ett bra sätt att göra det är att göra det tillsammans med de anställda, säger Hans Björkman.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.